ПРВА БЕБА РОЂЕНА У 2020. ГОДИНИ У СОМБОРУ ЈЕ ДЕЧАК ТОДОР ЕРАКОВИЋ

Дечак Тодор Ераковић је прва беба рођена 2020. године у породилишту Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору. Тодор  је  рођен 1. јануара у 19 часова, тежак је 3,150 кг и дугачак 50 центиметара а срећни родитељи су Нада и Огњен Ераковић.

Породилиште је  посетила градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић  и том приликом сада већ традиционално у име града Сомбора, Нади Ераковић, мајци малог Тодора уручила је поклон честитку у износу од 100.000,00 динара,  поклон честитка стигла је и од Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Сомбора.

Поклон, беби-седиште за ауто, родитељима малог Тодора уручили су испред Савета за безбедност саобраћаја Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора и председник Савета и Милан Глумац, начелник Одељења за саобраћај Полицијске управе Сомбор и члан Савета за безбедност саобраћаја, а присуствовао је и др Далибор Форгић члан градског већа задужен за област здравства и социјалне политике.

Осим Тодора, ауто-седишта на поклон добило је још 4 бебе које су рођене у међувремену, односно,  за прва три дана јануара 2020. године.

Акција поделе беби-седишта за ауто наставља се и даље у 2020. години.

Ако је судити према  прва  три јануарска дана у 2020. години када је рођено 8 беба, има наде да се тренд опадања наталитета у Сомбору заустави.

Истим поводом а на иницијативу покрајинског омбудсмана здравствене установе у АП Војводини па и сомборска болница одазвали су се акцији садње дрвета за прворођену бебу у обој години. Данас је посађен дивљи кестен као симболика раста и развоја детета рођеног првог у овој години.

„Увек је најлепше започети нову радну годину посетом сомборском породилишту и обиласком прворођене бебе. Ове године за прва три дана имамо већ 8 рођених беба и надам се да ће се тај тренд и наставити и током целе године а и убудуће, а данас подстакнути идејом покрајинског омбудсмана овај догађај обележавамо и на други начин, у смислу афирмације како другачијег демографског тренда тако и афирмације борбе против климатских промена засадили смо једно дрво како би афирмисали заправо  причу о екологији али на неки начин и о озелењавању, о новом животу и о томе да желимо да нас увек буде и више“ истакла је градоначелница Голубовић у свом обраћању након садње дивљег кестена у болничком дворишту.

Дрво је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић посадила уз асистенцију покрајинског омбудсмана, профе. Др Зорана Павловића у сарадњи са директором ЗЦ „Др Радивој Симоновић“ а у оквиру кампање „За нови живот“, коју ће Покрајински омбудсман реализовати у осам војвођанских градова.

Овом кампањом Покрајински заштитник грађана даје свој симболички допринос афирмацији универзалног права детета на очување и развој свог идентитета, његове укорењености у националну културу, као и права на здраву животну средину.

Извор: Град Сомбор