ПРВА ХУМАНИТАРНА СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА У КИКИНДСКОМ ЦСУ

До недеље ће на првој сликарској хуманитарној колонији у Центру за стручно усавршавање стварати 32 уметника из свих крајева Србије. Они су у наш град дошли на позив Милене Раданов, селекторке колоније. Она је, својевремено, петнаест година организовала сличне сликарске скупове у кикиндском Геронтолошком центру. Иницијаторку, учеснике колоније и домаћине поздравила је Станислава Хрњак, председница градске Скупштине:

– Веома је лепо што Центар за стручно усавршавање, на овај начин, посебан акценат ставља на културу и уметност. Врло често, можда неправедно, заборављамо на културу, која нема место које јој заиста и припада. Град је подржао идеју да се сликарска колонија одржи у овој установи која ће, заједно са овим сјајним уметницима, постати део велике хуманитарне акције- рекла је она. Директор Центра за стручно усавршавање, Дејан Карановић, указао је да још увек није прецизирано коме ће и када помоћи приходом од продатих слика на аукцији која ће се одржати у наредном периоду:

– Настојаћемо да помогнемо у том тренутку најугроженијима. Угостили смо сликаре из Београда, Новог Сада, Бачке Паланке, Зрењанина, али и њихове колеге из наше средине. Сви су без оклевања прихватили позив- навео је Карановић. До недеље ће на овој хуманитаној колонији стварати и Бојан Савић из Београда:

– Први утисак је добар. Домаћини су нас лепо примили и одмах је потекла нека добра енергија. Мотив више да пружимо све од себе јесте управо хуманитарни карактер ове колоније- признао је он, док је његов старији колега Тодор Јовановски открио да је, долазећи у Кикинду, већ пронашао инспирацију:

– Одушевљавају ме салаши. На путу од Београда, свратио сам до једног салаша. Тај салаш ћу и насликати- казао је он.

Извор: Град Кикинда