ПРВА КИКИНДСКА ШЕТЊА “БЕСМРТНОГ ПУКА”

Дан победе над фашизмом, 9. мај, у Кикинди је по први пут обележен шетњом потомака учесника Првог и Другог светског рата, али и ратова 90-тих. Више од 200 учесника “Бесмртног пука” окупило се спомен обележја “Туга”. Након полагања венаца и цвећа, запутили су се до споменика жртвама фашизма у Другом светском рату, а потом и до Градске куће, и спомен плоче бригадиру Драгутину Ристићу. Бројне делегације и потомци, положили су венце и цвеће, и поклонили се сенима јунака који су нам даровали слободу. Поред Кикинде, ова манифестација је одржана у још десет градова широм Србије- навео је градоначелник Павле Марков и наставио:

– Окупили смо се да одамо почаст онима који прошли најтеже тренутке и положили животе за слободу у најмрачнијем делу наше историје. Заједничка идеја носиља свих наших потомака јесте слобода и једнакост људи. Из тог разлога, на нама је очувамо сећање и никада не заборавимо на који смо начин дошли до данашњег живота. Ревизија Другог светског рата не може се мењати, јер се врло добро зна шта се десило и ко је био ко- поручио је градоначелник Кикинде. Почаст онима који су извојевали победу над фашизмом одао је и Сергеј Лашчук, први секретар амбасаде Руске Федерације. Лашчук је учествовао и у шетњи “Бесмртног пука”:

– У Русији практично нема породице која у Другом светског рату није неког изгубила. Увек ћемо памтити наше претке који су извојевали победу над фашизмом. Захваљујем се грађанима Кикинде на учешћу у овом великом догашају- подвукао је Лашчук. Савез потомока ратника Србије 1912-1920. године и његов председник Милан Зорић, добили су акредитацију од стране руске амбасаде за организацију овог догађаја:

– Све је протекло како се само пожелети може. Поред Кикинђана, учешче у првој шетњи “Бесмртног пука” узели су и наши гости из Сенте, Бечеја, Србобрана, Београда и других градова и места. Иначе, носио сам слику мог прадеде Илије. Он је био носилац Албанске споменице- казао је Зорић. Пригодан програм извели су чланови АДЗНМ „Гусле“ и Руског дома из Београда.

Извор: Град Кикинда