„PRVA MAMOGRAFIJA“ U OPŠTINI PEĆINCI

Opština Pećinci je druga opština u Vojvodini gde se sprovodi pilot projekat „Prva mamografija“ pod sloganom Bori se kao žena. Pilot projekat finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine, njegovu uspešnost prati Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju Sremska Kamenica.

Prema rečima dr Snežane Bojanić pomoćnika Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, ovo je prvi pokretni mamograf u Vojvodini za čiju kupovinu, adaptaciju i opremanje, je Pokrajinska vlada izdvojila oko 16 miliona dinara, a projekat obuhvata preglede žena ruralnih sredina u opštinama gde ne postoji mamograf. U opštini Pećinci pokretni mamograf biće postavljen u Šimanovcima od 12. avgusta, a ciljna grupa su žene od 45 do 49 godine života.

„Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta, ili neki drugi lični dokument. Cilj projekta je da se žene edukuju o značaju preventivne mamografije kao zlatnog standarda u borbi protiv raka dojke, da urade tu prvu mamografiju, a tamo gde nalaz ukazuje da je potrebno dalje lečenje, ubrza sama procedura i skrati vreme čekanja od momenta otkrivanja tumora do same operacije. Tome težimo, jer od trenutka saznanja o bolesti, porodica pacijenta i sam pacijent preživljavaju traumu, i mi želimo da to vreme skratimo i ubrzamo. Povezali smo sve domove zdravlja, filijale RFZO, Savete mesnih zajednica,nevladin sektor, do Kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Želimo da sutra ovaj model bude standard i da kada je nalaz pozitivan pacijentkinja bez zakazivanja odradi sve nalaze koje je potrebno kako bi hirurg mogao da radi operaciju ili odredi dalje lečenje“ – rekla je dr Bojanić, i dodala da će svaka žena koja bude uradila mamograf dobiti svoj nalaz kod izabranog lekara, a ukoliko se primeti nešto sumnjivo pacijentkinja će odmah biti pozvana telefonom.

O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda Šimanovčanke će biti u prilici da čuju na predavanju koje će 4. avgusta u 17.00 časova u Domu kulture održati dr Snežana Bojanić, prema čijim rečima se mamografija radi tek posle 40 godine.

„Kod žena do 40 godine radi se ultrazvuk, a tek posle 40 godine mamografija. Zato se projekat i zove Prva mamografija, jer žena u tom periodu od 41 do 49 treba da uradi svoju prvu mamografiju i to je naša ciljna grupa, ali mi, naravno, nećemo odbiti nikog. U Vojvodini živi 289 hiljada žena. U 2017. godini urađeno je samo 18 hiljada mamografija, od tih 18 hiljada samo 5000 žena je došlo samo od sebe bez poziva. Odziv žena je oko 9 odsto, a smatra se da je neki skrining bilo koje bolesti efikasan ako se odazove bar 75 odsto stanovništva na određenu bolest. Zato mi želimo da na predavanju ukažemo na značaj mamografije, da edukujemo žene o vrstama tumora, o tome kako se radi mamografija i o tome zašto je važno da je urade baš sada“ – izjavila je dr Bojanić.

Pokretni mamograf biće pozicioniran u centru Šimanovaca, a žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti za pregled već od 4. avgusta

Izvor: Opština Pećinci