ПРВА РЕГИОНАЛНА КОЛОНИЈА ПУСТОВАЊА ВУНЕ

Град Сремска Митровица био је домаћин Прве регионалне колоније пустовања вуне. Kолонија се спроводи у оквиру пројекта „Заједно за културни туризам – прекогранична сарадња за бољи друштвено-економски развој и очување традиционалног занатства“. Циљ пројекта је оснаживање жена које израђују рукотворине и афирмација наслеђа кроз осмишљавање и пласман заједничког производа.
Пројекат спроводи НАЛЕД у сарадњи са Етно мрежом и BH Crafts, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србијe и Босне и Херцеговине.
У оквиру Koлоније у царској плати уприличен је Дипломатски дан, поводом чега је наш град посетила потпредседница Владе и министарка културе и информисања у Влади републике Србије Маја Гојковић, као и представници дипломатске заједнице.
Присутне је поздравила градоначелница Светлана Миловановић, а како је тим поводом рекла, од велике је важности неговање старих заната, удружења, као и оснаживање и афирмција жена да своје производе пласирају на шире тржиште.
Како је рекла Миловановић, чланице митровчког удружења „Златно руно Сирмијума“ су веома активне и учествују на свим градским манифестацијaмa, радионицама, као и шире. Њихови производи су нашироко познати и препознатљиви, а локална самоуправа се труди да их подржи и оснажи.
Потрпредседница Владе и министарка у Влави Републике Србије Маја Гојковић је рекла да упркос склоности новим трендовима, све већој фасцинираности тенолошким напретком и дигиталним садржајима, не смемо никада да заборавимо на важност очувања наших корена и културног наслеђа које је идентитет једног народа и сваке државе.

Извор: Град Сремска Митровица