ПРВИ ЕУ ПОДСТИЦАЈИ У ОКВИРУ ИПАРД ПРОГРАМА ДОДЕЉЕНИ ПОЉОПРИВРЕДНИКУ ИЗ РУМЕ

Румљанин Драгиша Ковачевић први је пољопривредник у Србији коме су уручена средства из ИПАРД програма Европске уније. За набавку самоходног берача вишања и шљива, који за један минут обере три стабла, Драгиша је издвојио око 49.000 евра, а из ИПАРД програма је данас добио решење о исплати 60 одсто укупне вредности инвестиције.

Свечаност уручења решења о исплати ИПАРД подстицаја, вредног 3.021.300 динара, уприличена је данас у Ковачевићевом воћњаку у Стејановцима, а Драгиши је, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића и председника Општине Рума Слађана Манчића, решење уручио шеф делегације Европске уније у Србији, Сем Фабрици.

Пољопривредно газдинство Драгише Ковачевић се бави производњом вишње, а цео поступак добијања средстава из ЕУ није трајао дуже од годину дана.

„Преко ИПАРД програма сам прошле године у јануару аплицирао и за годину дана се цео процес завршио и данас ми је уручено решење о исплати 60 одсто укупне вредности инвестиције. Процедура није тешка, имао сам 5 контрола које нису биле компликоване. Ја бих свакоме препоручио ако има могућности да аплицира, јер средства која се враћају су значајна“, рекао је Ковачевић и додао да ће му се набавка самоберача врло брзо исплатити.

Берба је највећи трошак у целом процесу производње. Радне снаге за ручну бербу је све мање и све је теже ангажовати, тако да је вишеструка корист од ње и материјална и техничка. Иначе, ова машина је јединствена не само код нас него и у свету, еколошка је, ради на струју. Конструисала је фирма из Србије, из Жабља. Зависно од родности воћа, мења од 200 до 300 радника, што значи да убрзава процес производње и смањује трошкове„, истиче Ковачевић и напомиње да је прошлогодишњи принос је био 12 тона по хектару, а да му је крајњи циљ да засади воћке на неких 20 хектара.

„Комбиновано бих садио вишњу и шљиву, пошто је берба у различитим периодима, па би се машина искористила још боље. Иначе, цео воћњак је под облачинском вишњом, нашом аутохтоном сортом, а већ годинама плодове пласирам у „Еликсир“ Шабац““, казао је Ковачевић.

Предедник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је данашњи догађај леп пример који показује да ИПАРД није недостижан, да је он данас реалност за српске пољопривреднике.

Господин Ковачевић има имање од 6 хектара и показао је да може да се аплицира и добије подстицај. Са овом машином може да направи уштеду у производњи и да у будућности размишља о повећању засада. То је нешто што је нама на територији Општине Рума потребно јер смо ми пољопривредни крај, а северни део наше општине је на обронцима Фрушке горе, која је погодна за воћарску производњу. Министарство пољопривреде је на располагању свим газдинствима као и делегација Европске уније. И остали произвођачи треба да аплицирају и конкуришу са својим пројектима јер ово је прави пример ако је пројекат квалитетан да је и достижан, то јест лако остварив“, нагласио је Манчић.

Шеф делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици позвао је српске пољопривреднике да учествују у конкурсима у оквиру ИПАРД програма.

Ово је веома важан пројекат и за Србију и за појединачне пољопривреднике. Чек који смо уручили господину Ковачевићу представља рефундацију 60 одсто укупне инвестиције. То је бесповратна помоћ коју Европска унија додељује у оквиру ИПАРД програма и драго ми је да је господин Ковачевић први пољопривредник у Србији који је добио ову исплату. Машина коју је он купио уз нашу помоћ смањиће време проведено у раду, такође ће повећати производне капацитете и повећати конкурентност. Управо су то основни циљеви ИПАРД програма“, констатовао је Фабрици и изразио задовољство што је Министарство пољопривреде спремно да отвори први конкурс за набавку трактора у оквиру ИПАРД-а.

„То је једна важна компонента овог великог програма која ће само још побољшати резултате и омогућити да сав новац који постоји у оквиру ИПАРД-а заиста дође до самих пољопривредника. Процедура можда јесте сложена, али разлог за то је што Европска унија жели да буде сигурна да са постојећим процедурама се обезбеди транспарентност и да новац заиста стигне оном коме је намењен. Укупан износ бесповратних средстава које ЕУ даје у оквиру овог програма износи 175 милиона евра“, рекао је Фабрици.

„Ово је прича о српској пољопривреди и о конкурентности и како модернизацијом, са новом опремом, са новим објектима можемо да унапредимо пољопривредну производњу, али и да уштедимо средства, која се касније такође могу инвестирати у побољшање услова пољопривредне производње“, тврди министар Недимовић.

Причало се у почетку да ће то бити привилегија само оних који имају 100, 200, 500 хектара. Ево слике и прилике, човек има 6 хектара воћа, конкурисао, сам каже да није ништа компликовано. За облачинском вишњом влада невероватна потражња. Падине Фрушке горе личе на Јужни Тирол, али није све само у положају и квалитету земљишта. Вода је кључна за воћарство и то је оно на чему ћемо радити у наредном периоду. Очекујем да ће се у ИПАРД програм укључити много већи број пољопривредника. Пољопривредници морају схватити да морају аплицирати и да то неко мора касније преконтролисати. Није ово 76-а да на А4 листу напишете руком три реченице, добијете новац и више вас нико никад не контролише, а зато је вероватно много ствари и пропадало“, закључио је Недимовић.

Ове године ће бити реализована четири позива за ИПАРД укупног капацитета око 80 милиона евра које се дају српским пољопривредницима и то за набавку машина, трактора, изградњу објеката и опремање објеката неопходном технолошком опремом.

Председник Манчић је шефу делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију уручио и пригодан поклон, примерак луксузног издања монографије Руме „Рума у Срему кићеном„, на енглеском језику.

Извор: Општина Рума