ПРВО ПОЈЕДИНАЧНО ТАКМИЧЕЊЕ У ПЕЦАЊУ НА ПЛОВАК

Удружење ратних војних инвалида данас је, на риболовачком језеру код Новог Кнежевца, организовало Прво појединачно такмичење у пецању на пловак, које је окупило такмичаре из Војводине и Србије. Манифестација је организована под покровитељством Покрајинског секретарија за социјалну политику, демографију и равноправност полова и општине Нови Кнежевац. Надметало се преко 40 риболоваца.

-Учествују чланови удружења из: Краљева, Вршца, Руме, Србобрана, Врбаса, Бачке Тополе, Сомбора и Кањиже, борци наше општине и ми, као домаћини, каже Радован Милутиновић, председник Удружења ратних војних инвалида општине Нови Кнежевац, које егзистира двадесетак година. – Такмиче се и деца ратних војних инвалида. Припремили смо скромне награде у виду пехара и пецарошких штапова.

Такмичењу је присуствовао и Миленко Дубравац из Сомбора, председник Савеза ратних војних инвалида, породица погинулг борца Војводине, које броји преко 20 удружења на нивоу Покрајине.

–Ове године су удружења из Шида и Новог Кнежевца почела да организују такмичење у пецању, које је значајно за ратне војне инвалиде и као психо– терапија, што је научно доказано, каже Миленко Дубравац. – Идеја и рад Савеза се заснивају на томе да локалне самоуправе подржавају рад удружења – то је прва инстанца која нам може помоћи, када имате основу лако је све надоградитиди. Помажу нам и Покрајина и Република Србија.

Тамара Милутиновић (15), кћерка Радована Милутиновића, је са четворицом другара (Петром, Матејом, Михајлом и Вукашином) из основне школе учествовала на данашњем такмичењу. Први пут се окушала у пецању, да би подржала тату, који је искусан риболовац и председник Удружења.

Пензонерка Јасмина Планчић из Вршца је са супругом Мевлудином (који је ратни војни инвалид) дошла на овдашње језеро.  

–У овим годинама гледамо да се дружимо, све у свему то је човеку потребно после тих неких страдања, појашњава Јасмина. –Ја јесам радила у здравству, тако да могу да кажем да су природа и ово опуштање највећи лек за здравствене тегобе и за психу. То јесте један вид опуштања, а јако је битно и дружење са људима. Ово је предивно и помаже затрауме из ратова, које остају. Они који су преживели те ратове су захвални што су преживели.

–Ово је прво такмичење у пецању које организује наше Удружење ратних војних инвалида, каже председник општине др Радован Уверић. –Општина Нови Кнежевац подржава акцију како морално, тако и финансијски. Видим да имамо велики број такмичара на језеру у Новом Кнежевцу. Надам се да ће такмичење бити успешно и да ће постати традиционано.  Иначе подржавамо рад Удружења, сваке године се за њих одвајају средства по конкурсу. Наставићемо то и даље, последњих година се новац који се одваја за ратне војне инвалиде знатно повећао, што се види и по овом такмичењу.

Извор: Општина Нови Кнежевац