ПШЕНИЦИ ДОСТА КИШЕ – ТРЕБА ЗАШТИТИТИ КЛАС ОД БОЛЕСТИ

Пољопривредници, који су јесенас пшеницом и осталима озимим житарицама засејали око 20.000 хектара, тврде да је пшеници доста кише, а стручњаци саветују да се њиве прегледају и заштите од болести класа.

Најбоље би било када би кише сада стале, а дневне температуре да не прелазе 24-25 степени, а ноћне буду 12 до 14 степени Целзијуса, рекли су Тањугу пољопривредници.

И пољопривредници и стручњаци подсећају да је због лошег времена, суше, сетва била продужена, са измењеним периодом ницања…

Ове кише повољне су за развој корова, али и болести класа, и парцеле треба прегледати и по потреби третирати, преноси Тањуг.

”Оно што годинама причама, људи нису употребили минерална ђубрива, сортно семе, користили су своје семе са тавана, не могу очекивати добар принос”, рекао је стручни саветник за ратарство Пољопривредно саветодавне стручне службе Миодраг Симић.

Они који су успели да посеју у оптималном року, до краја октобра, користили минерална ђубрива и сортно семе, прихранили на време и заштитили од корова и болести, могу очекивати задовољавајуће приносе, оценио је он.

Извор: Taнјуг