PTICE GUBE STANIŠTA U SRBIJI

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica apeluje da se prestane sa trovanjem ptica i upozorava da su požari izazvani paljenjem strnjike ugrozili prirodna staništa. U poslednja dva meseca gorelo je deset rezervata prirode. 

“Šta će biti na proleće kada se stotine hiljada trstenjaka vrati iz Afrike, u Srbiji one nemaju gde da sviju gnezdo. Ptice su izgubile staništa, one koje dolaze na naša područja poput ždralova, divljih gusaka, ptica pevačica neće imati gde da prespavaju”, objašnjava Milan Ružić iz Društva za zaštitu ptica.

Dodaje da je od 2010. godine do danas otrovano 95 orlova belorepana, kao i to da je ugrožen i poslednji par orlova krstaša.

“Da ne govorimo o stotinama i hiljadama drugih životinja koje stradaju zbog nerazumnog i zabranjenog otrova koji se još uvek nalazi u životnoj sredini”, ističe Ružić.

Masovno trovanje ptica zbog nekontrolisanog korišćenja otrova još se istražuje.

“Oni koji koriste izvesna sredstva koja su očigledno toksična u poljoprivredi to rade, čini nam se, nelegalno. Reč o karbofuranima i drugim jedinjenjima koja su veoma toksična a deo tih jedinjenja je zabranjen za korišćenje, naravno zabranjen za uvoz”, ističe Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

Prirodna staništa sve više su ugrožna klimatskim promenama usled kojih dolazi do poplava, sušenja šuma, erozija.

“Isto tako srpska energetika spaljuje enormne količine uglja koje putem emisija sumpor dioksida utiču na zakišeljavanje zemljišta, utiču na živi svet, odnosno na šume i biodiverzitet”, navodi Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj.

Katarina Vukšić iz UNDP-a navodi da su zdravi i očuvani ekosistemi prirodno rešenje protiv negativnih efekata klimatskih promena i prirodnih katastrofa.

Srbija učestvuje na predstojećim konferencijama UN o biodiverzitetu u Egiptu i o promeni klime u Poljskoj na kojima će biti dogovoreno i nove mere na globalnom planu kako bi se zaštitili ekosistemi i ublažile posledice klimatskih promena.

Pre toga i nevladine organizacije su pozvane da iznesu inicijative, projekte i viziju za unapređenje životne sredine u Srbiji.

Izvor: RTS