ПУНА ПОДРШКА ОЧУВАЊУ ИДЕНТИТЕТА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић разговарала је данас са амбасадорком Републике Словачке у Србији Дагмар Репчековом о досадашњој и могућностима будуће сарадње.

Током разговора којем је присуствовала и директорка Завода за културу војвођанских Словака, Ана Хрћан, секретарка Милошевић је истакла да АП Војводина велику пажњу посвећује неговању националног и идентитета свих националних мањина које живе на њеној територији, укључујући, разуме се, и словачку националну мањину.
„Уз остало то чинимо кроз подршку раду националних савета и завода за културу мањинских заједница, али и кроз подршку систему јавног информисања на њиховим језицима, по моделу који може да послужи као узор не само нашем окружењу, него и шире“, истакла је, уз остало Милошевићева.

Таква политика ће, према њеним речима, бити настављена и у времену којем долази, у чему ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама свакако имати изузетно активну улогу.

Амбасадарока Репчекова је, са друге стране, истакла добру сарадњу са Покрајинском владом и нагласила да је управо у току решавање просторног смештаја Завода за културу војвођанских Словака, пошто је простор у којем је тај завод до сада радио, у оквиру реституције у међувремену враћен претходним власницима.

Она је секретарку Милошевић упознала и са финансијским проблемима са којима се суреће Матица словачка и замолила је за подршку у решавању тих проблема.