RAD PANČEVAČKE UMETNICE NA INTERNACIONALNOM FESTIVALU U ENGLESKOJ

Umetnička instalacija „Deaths Of Others“ pančevke Tanje Juričan biće predstavljena na Internacionalnom festivalu 51zero, navodi 013info. Ovaj festival posvećen pokretnim slikama i savremenoj umetnosti održava se od 25. oktobra do 17. novembra u dva engleska grada: Ročesteru i Kenterberiju, a rad pančevačke umetnice biće izložen na Univerzitetu kreativnih umetnosti u Kenterberiju od 8. do 17. novembra.

Produciran kao filmski ambijent i skulpturalna instalacija, rad „Deaths Of Others“ uobličen je formom perceptivne igre, postupkom aluzivne reupotrebe popularnog filmskog motiva – sekvence obračuna preuzete iz filma „Dobar, loš, zao“, italijanskog filmskog reditelja Serđa Leonija. Kao site-specific projekat, rad je do sad izlagan u dve verzije (17. Bijenale umetnosti Pančevo, 2016; Izložba doktorskog umetničkog projekta u galeriji FLU u Beogradu, 2017. godine).

Stvarajući platformu proširenih umetničkih praksi u domenu pokretnih slika, Festival 51zero se fokusira na međunarodnu saradnju, umetničku produkciju i izložbe. Partner je sa kulturnim organizacijama u Velikoj Britaniji i inostranstvu u cilju da kustosira i predstavi savremene umetničke radove čija se filmska, video i digitalna umetnička produkcija nalazi između savremene umetnosti i kinematografije. Izložbe se održavaju u alternativnim prostorima, javnim okruženjima i galerijskim prostorima.

Tanja Juričan diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i doktorirala na odseku za višemedijske umetnosti (Centar za interdisciplinarne studije) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a ova instalacija je realizovana u sklopu njenog doktorskog rada.

Izvor: 013info