РАДИКАЛИ ТРАЖЕ ВИШЕ НОВЦА ЗА ДАРОВИТЕ СТУДЕНТЕ, МЛАДЕ НАУЧНЕ РАДНИКЕ И УМЕТНИКЕ

Српска радикална странка подржала је предлог да се из буџета Града Новог Сада издвоје средства за финансијску подршку Фонду за стипендирање и подстицање даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду, уз очекивање и наду да ће градска власт у будућности имати далеко више слуха за њихове потребе.

„Нама српским радикалима је драго ако су наше прошлогодишње критике уродиле плодом, имајући у виду да је број стипендија које ће финансирати Град Нови Сад ове године за 5 већи него прошле, али смо и те како свесни да ова цифра од укупно 10 стипендија ни приближно не покрива потребе даровитих и талентованих студената Универзитета у Новом Саду. Наши захтеви да број стипендија буде већи су у потпуности реални. Зашто? Град Нови Сад има највећи буџет по глави становника у целој држави, огроман суфицит, а сваке године се дешава да се велика средства издвајају за фиктивне ставке попут, на пример, фамозних чувара контејнера, за чије потребе одлази десет пута више него за талентоване студенте, младе раднике и уметнике“ – сматра Марина Недељковић, одборник Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада.

Српска радикална странка става је да студенти новосадског Универзитета, којих има преко 50.000, заједно са преко 5.000 запослених заслужују најбоље могуће услове, те да је улагање у образовање и подстицање најталентованијих и најдаровитијих студената нешто што се увек исплати.

„Сматрамо да Град Нови Сад треба да искористи свој утицај и преко представника у органима управљања Фонда за стипендирање и подстицање даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду предложи да се повећа месечни износ стипендије, да се уведе посебан број стипендија за најбоље студенте докторских студија, те да се успостави сарадња између градских управа и предузећа и новосадског Универзитета како би се најбољим студентима и младим научним радницима, одмах након завршетка студија понудио адекватан посао у струци за коју су се школовали. Тиме бисмо спречили њихов одлазак из земље, дуготрајно тражење посла, могућност да одмах након завршетка школовања стекну преко потребно радно искуство и праксу, а Град би тиме, у редовима својих предузећа и управа, добио квалитетан радни кадар и будуће младе стручњаке“ – закључила је Марина Недељковић.