РАДНИ САСТАНАК С ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ: ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМАУ ПРИСТУПАЊУ ПЛАТФОРМИ ЕАГРАР, САРАДЊА ПСС ЗРЕЊАНИН И ЈП “ПОШТА СРБИЈЕ”

Градоначелник Симо Салапура одржао је радни састанак ком су присуствовали Кристина Салапура, директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин, Гордана Бабић, главни сарадник у служби за услуге, продају и маркетинг у ПЈ Зрењанин ЈП “Пошта Србије”, Ненад Домјесков, начелник Градске управе и Радица Јаношевић, из Одсека за пољопривреду и рурални развој Градске управе.

Разговарало се о две значајне актуелне теме: организацији и могућностима транспорта и начина поделе бесповратног меркантилног кукуруза из Републичке дирекције за робне резреве узгајивачима млечних крава који су остварили то право на основу јавног позива, као и о непосредној помоћи пољопривредним произвођачима у приступању платформи еАграр, односно преузимању параметара за њихов еИд – електронски идентитет, на шалтерима ЈП “Пошта Србије” или у Пољопривредној стручној служби.

Након успостављања новог информационог система еАграр, који ће са радом почети на пролеће 2023. године, а уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди, пред пољопривредницима је да преузму параметре за свој еИД број.

Тај први корак за приступ платформи еАграр реализује се на основу сарадње локалних самоуправа с Јавним предузећем “Пошта Србије”, а у Зрењанину и уз подршку Пољопривредне стручне службе. По речима директорке ПСС Зрењанин, дванаесторо запослених у тој установи обучено је за рад у еАграру, од издавања параметара за мобилну апликацију, до регистрације и додељивања пина за аутентификацију. Служба је у обавези да на дневном нивоу извештава Министарство пољопривреде о броју новорегистрованих пољопривредника, а с овим активностима почела је у петак, 20. јануара.

ЈП “Пошта Србије” врши регистрацију корисника и издавање параметара за аутентификацију, како би пољопривредници могли да активирају апликацију на мобилним телефонима и могли да приступе еУправи. Представница пословне јединице тог предузећа у Зрењанину рекла је да је пошта 16. јануара почела с вршењем те услуге у 28 својих објеката на територији средњег Баната, чији је списак објављен. С обзиром да пошта нема организационих могућности да у сваком насељеном месту издаје параметре, сарадња у тим месним канцеларијама оствариће се уз учешће обучених лица из Пољопривредне стручне службе.

Градска управа обавештаваће месне канцеларије о динамици и распореду дежурства запослених из Пољопривредне стручне службе, а месне канцеларије информисати о томе пољопривреднике насељеног места, како би могли благовремено и уз помоћ обучених лица, да остваре приступ еАграру и свим погодностима које нова платформа нуди.

Извор: Град Зрењанин