РАДОЈЕВИЋ НАЈАВИО НОВЕ КОНКУРСЕ ЗА ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈУ АГРАРА

Мере аграрне политике, које су биле актуелне прошле године, спроводиће се и у 2018. години и бити квалитативно унапређене у погледу подстицаја, како на републичком тако и на покрајинском нивоу. Ово је заједничка порука са данашњег скупа у Привредној комори Војводине, одржаног на тему финансирања пољопривреде уз подршку државе у 2018. години.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је изнео да ће и надаље посебна пажња бити усмерена на младе произвођаче до 40 година, жене носиоце пољопривредних газдинстава, и пољопривреднике који раде у отежаним условима рада.

„Наставићемо темпом из 2017. године, уз пуно уважавање почетка примене ИПАРД програм. Верујем да ће пољопривреда Војводине знати то да искористи на најбољи начин, а сви они који нису усмерени на бесповратна средства из европског буџета за њих су опредељене националне мере“, поручио је Радојевић уз убеђење да има довољно финансијских средстава да се изађе у сусрет пољопривредним произвођачима.

Радојевића је указао и да ће стратешки интерес бити опремање регионалих система за наводњавање, те да је прошле године започето 11 таквих пројеката преко Абу Даби фонда. Навео је и да је већ је урађено 13 нових пројеката за другу фазу, а за трећу фазу у припреми је још нових 14 пројеката. Како је још истакао, Секретаријат ће препознати оне пољопривреднике који су наслоњени на ове регионалне системе за наводњавање у жељи да они буду у пуној функцији. Поред система за наводњавање, приоритет ће бити и удруживање пољопривредника и задругарство.

Радојевић је најавио је и прве конкурсе, који ће сутра бити објављени. Три конкурса Покрајинског секретаријата за пољопривреду, која су намењена локалним самоуправама тичу се изградње, санације и реконструкције водних објеката и канализационе мреже, уређења атарских путева и отресишта, те уклањања дивљих депонија с пољопривредног земљишта.

Ресорни секретар је рекао да ће овогодишњи конкурси Секретаријата бити фокусирани на интензивну пољопривредну производњу, пластенике, противградне мреже, антифрост системе,опремање, и улагање у опрему за винараство.

Помоћник министра пољопривреде др Ненад Катанић истакао је да су подстицаји у аграрни развој у односу на претходну годину већи за седам одсто и да укупна подстицајна средства намењена његовом развоју износе 29,8 милијарди динара из републичког буџета.

На питање о финансирању пролећне сетве, Радојевић је рекао да покрајинска администрација са свим својим капацитетима (Покрајински секретаријат за пољопривреду, Развојни фонд Војводине, Гаранцијски фонд Војводине, Покрајински фонд за развој пољопривреде) стоји на располагању пољопривредницима да дођу до што повољнијих финансијских средстава, како би успешно реализовали пролећну сетву.

„Позивам пољопривреднике да искористе те могућности, да узму кредитна средства која су изузетно повољна и да на тај начин обезбеде неопходне инпуте за пролећну сетву. Убеђен сам да је то повољнији и јефтинији модел за пољопривреднике, који коначно морају да својим пословним филозофијама сарађују са пословним банкама и државним фондовима, који нуде повољна средства. Јер, никада паре нису биле јефтиније на нашем тржишту, због опште политичке и економске стабилности. Верујем да ће пољопривредници то препознати. Ако треба, и да заложе своје пољопривредно земљиште под хипотеку, да дођу до повољних финансијских средстава. Боље то, него да уђу у неповољне паритетне односе са оним који ће им откупити њихове производе“, рекао је Радојевић.

Данашњем скупу у организацији листа Пољопривредник и Привредне коморе Војводине, присуствовали су и представници Развојног фонда АП Војводине, Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Гаранцијског фонда АП Војводине, локалних самоуправа, земљорадничких задруга и средњих пољопривредних школа из наше покрајине.

Извор: Влада АП Војводине