РАЈКО Р. КАРИШИЋ ПРОМОВИСАО КЊИГУ ПОРТРЕТА ВРБАШАНА

Рајко Р. Каришић, уметнички фотограф, представио је синоћ у Гимназији „Жарко Зрењанин“ књигу – монографију „Оловком уместо објективом“, серију од 268 портрета Врбашана и Врбашанки. Ово је друга од четири планиране књиге са истом темом, насловљена „Моји суграђани“. 

„За овакву врсту едиције често ме питају како сам бирао људе и мој одговор је – никако. Нисам бирао, већ су се сви ти људи једноставно појављивали преда мном и у том тренутку се све то дешавало. Наравно, то су људи које дуго и добро познајем и цртајући њихове портрете, ја сам опет у својим мислима разговарао са њима, евоцирао и радосне и тужне тренутке који ме везују за њих и то је истовремено била прилика да прођем један део свог живота и надам се да се то рефлектовало и на папир“, рекао је Каришић, који је већ објавио књигу портрета својих колега фотографа, а након Врбашана на ред долазе савременици и уметници које ће Каришић објавити у још две књиге.  

„Никада се није правило толико фотографија као данас јер сада свако у сваком тренутку, у руци има некакав фотоапарат, али већина материјала који настаје остаје негде на неким имагинарним хард-дисковима и како тренутно ствари стоје, сав тај материјал се може видети само ако вам аутори то на неки начин омогуће или дозволе. Е ја сам кренуо другим путем. То што имам на мојим хард-дисковима сам кренуо да преточим у књиге да би било доступно свима који још увек књигу сматрају светињом, а надам се да нас таквих још увек има доста“, појаснио је мотиве за ову врсту активности Каришић.

О Каришићевом подухвату и његовој богатој каријери, на промоцији су говорили Татјана Кажић, директорка Гимназије „Жарко Зрењанин“, проф. др Радован Пејановић, књижевник Бранислав Зубовић, академска сликарка др Силвија Јелачић, Милорад Куљић и други. Промоцију монографије пратила је и слајд пројекција свих објављених портрета. 

Извор: Општина Врбас