РАЈСКИ ВРТ НА ВАШЕМ БАЛКОНУ

„Ако хоћеш да будеш срећан један дан-напиј се. Ако хоћеш да будеш срећан недељу дана-ожени се. Ако хоћеш да будеш срећан целог живота-гаји цвеће.“

Индијска пословица

 

Живећи у градовима угодно ушушкани у комфорним становима можда смо се помало отуђили од наше природне средине. Пролазећи сивим бетонским улицама развесели нас сваки наговештај буђења разигране игре живота, свако дрво или травњак који је остао сачуван од убрзане изградње. Дубоко у нама осећамо да смо део нечег већег и свеобухватнијег, да изван оквира наших малих испланираних путања и сатница постоји постоји читаво једно пространство и бескрајна хармонија мајке Природе. Желећи да унесемо део те природе у наше домове, многи од нас гаје собне и балконске биљке.

Уколико имате балкон или двориште, и добру вољу, као одличан почетак за вашу баштованску авантуру препоручујем веома декоративну пузавицу Lonicera caprifolium, код нас позната као орлови нокти. Посебно је омиљена због прелепих мирисних цветова, а притом има мало захтева у гајењу и изузетно брзо напредује. Цвета од раног пролећа до касне јесени у мноштво комбинација боја: од беле, жуте, наранџасте до ружичасте и црвене. Цветови, најчешће груписани у гроздове, имају карактеристичан опојан, слаткаст, пријатан мирис, посебно у јуну. Због јаког мириса привлаче мноштво пчела које их опрашују, а ситне бобице настале након цветања су омиљена храна птица. За боље цветање одговарају сунчани и полусеновити положаји, док корену више прија хладовина.

Повољно је можете набавити на обичним или цветним пијацама. За оне напредније, који желе сами да је размноже, у било које доба године могу узети резнице дужине 20-ак сантиметара које се једноставно пободу у влажну земљу, у хладовину, а земља се одржава влажном. Могу се ожилити и у чаши са водом, а често се дешава да гране које додирују земљу саме пусте корење и онда их треба одсећи од матичне биљке и посадити посебно.

Погодна је за гајење у великим саксијама и бетонским или пластичним жардињерама на терасама или балконима и наравно у вртовима у богатом хумусном, добро дренираном земљишту. Видевши ову раскошну пузавицу код комшинице на највишем спрату и сама сам је пожелела. Купила сам је на пијаци и пошто живим у приземљу једноставно посадила у земљу испред своје терасе, не очекујући сасвим резултат који сам добила. Била сам изненађена изузетно брзим напредовањем. Орлови нокти достижу висину до 4 и више метара, и зато будите спремни и обезбедите им ослонац око којег ће се увијати и пењати. Може се посадити уз зид, ограду, а интересантно изгледа и у врту око неког старог сасушеног стабла. Препоручујем редовно орезивање током целе године осим у јуну када највише цвета, а зими темељно орезати да би и следеће године обилно цветала. Ова захвална пузавица само током дуготрајних суша захтева додатно заливање, добро подноси високе и ниске температуре, презимљава напољу и задржава лишће целе зиме.

Гајећи цвеће оплемењујемо простор у ком живимо и уједно правимо оазу мира усред градске вреве. Ту се опуштамо и уживамо у лепоти коју смо створили, не жалећи труда јер резултат је брзо уочљив. Испијамо кафице у тишини или се дружимо са пријатељима. А док јуримо за свакодневним обавезама наше љубимице стрпљиво и ненаметљиво чекају да им се посветимо када нама одговара и својим заносним  мирисним цветовима увек нам пожеле добродошлицу.

За Војвођанске текст и фотографије урадила: Ивана В.