РАКИЈА РЕНОВАЧА – РУСКИ НАРОДНИ РЕЦЕПТ

Ракија са укусом рена?! О, да! Нашим љубитељима ракије од дуње, кајсије или дуда, отварамо нове погледе на ракију. Цар Петар Велики је посебном уредбом почетком XVIII века, обавезао свако домаћинство царства да припрема и држи прописану количину реноваче (хреновухе).

Реновача је пиће за здравље, посебно оних људи који се баве тешким физичким пословима и који бораве на хладноћи јер подстиче циркулацију и греје. Природни је афродизијак за мушкарце, за повећање апетита, снаге и енергије. У умереним количинама, неће бити ни мамурлука.

Са друге стране, опрез је неопходан јер може изазвати опекотине слузнице код превелике количине рена у напитку. У случају било какве болести гастроинтестиналног тракта, бубрега, јетре и штитасте жлезде, требало би бити пажљив са коришћењем овог пића и консултовати се са лекаром (више око болести, а мање око ракије!). Фармацеута овај пут прескочите! Аутору ових редова допао се укус руске реноваче, те читаоцима портала Vojvodjanske.rs преводи варијације бројних рецепата хреновухе, уз ризик да избије прави рат међу зналцима поступка и љубитељима овог пића. Већ у самим изворима на интернету, води се борба чији је рецепт и поступак најбољи, јер свако има своју тајну!

 

Основни (по мом мишљењу, мушки) рецепт:

  • 100 г корена очишћеног рена, 1 литар вотке или ракије;

Корен рена исећи на танке штапиће или крупно изрендати. Ставити у стаклену посуду, налити вотку или ракију, затворити чврсто и ставити на тамно хладно место. После 2 недеље процедити напитак у лепу бочу за служење. Пије се, наравно, веома расхлађено.

Варијанте ликера (за даме) од рена: на основни рецепт може се додати:

  • 3 супене кашике меда (старији мед даје бољи укус, али се теже раствара), –мало корена ренданог ђумбира, –мало цеђеног сока лимуна, неки додају зрна бибера и исечену феферону са све семенкама, чак и бели лук (све зависи да ли је за здравље или за уживање, мада се то не искључује).

Боца се може протрести с времена на време током 2 недеље стајања, да се састојци што боље сједине. Укус реноваче временом дотерујете по своме тако што за наредну туру, повећате или смањите количину одређених састојака!

Такође, неки воле бистар напитак па га зато цеде кроз газу, док други тврде да је то варварство и да он треба да буде мутан.

И наравно, не заборавите да припремате с љубављу!

 

За Vojvodjanske.rs, текст припремила: В. Раонић; (Хик!)

ПС: Преводиоцу је било тешко да се разабере у мноштву рецепата и предочи читаоцима све ове варијанте. Али за нешто ново, здраво и интересантно, сваки напор се исплати. Испробано. (Хик!)