РАСТЕ ПОТРАЖЊА ЗА МИНИ КРАВАМА

Стандардна говеда теже више од 450 килограма, захтевају велике површине за пашу и могу да поједу преко тоне додатне хране годишње. Управо ово су разлози због којих су минијатурна говеда све траженија. Она теже од 200 до 300 килограма, довољно им је пола хектара за пашу и једна трећина додатне хране. Оно што је посебно важно – дају од 50 до 75 одсто више млека у односу на врсту у пуној величини.

“То су ефикасне мале краве”, рекла је Хедер Фабрицио (Хеатхер Фабризио) са фарме из Мисурија. Она и њен муж били су задивљени млечношћу ових кравица. “Једини смо у окружењу који имају рачуницу у млечном говедарству, јер су мини краве одрживе, када је реч о количини хране која им се даје и цени млека”, додаје за Модерн Фармер.

Ове краве су врло једноставне, а нису им потребне нити посебна опрема, нити ограда. Високе су од 100 цм, до 120 цм. Фаворит сточара из Мисурија је џерсеј (Јерсеy) раса. Она даје велику количину млека (од 3.500 до 5.000 литара у лактацији), које се одликује високим процентом млечне масти (4,7-6,3%). Са друге стране, квалитет меса је лош.

Многи додају да то нису само домаће животиње, него слатки, мали љубимци. Ипак, њихова цена није мала. У САД је потребно издвојити додатних 1.000 долара за једну животињу, у односу на уобичајене цене. То значи да се цене крећу од 3.000 до 15.000 долара.

Сволоу је мини крава декстер расе из Западног Јоркшира, која је још 2010. године ушла у књигу рекорда. Њена висина била је свега 84 центиметра! Тада је била стара 11 година, а висином је била ниска и за стандарде своје расе. Како су тада говорили њени власници, волела је да пасе, слушајући радио. До тада се телила девет пута, а сви младунци су је прерасли, јер су били су нормалне висине за ову расу.

Извор: Агроклуб