РАТАРИ ПРИЖЕЉКУЈУ ДА ЦЕНА СУНЦОКРЕТА БУДЕ 40 ДИНАРА

Пољопривредни произвођачи очекују да откупна цена сунцокрета буде између 35 и 40 динара јер би ратари тада могли остварити зараду, наводи новосадски Дневник.

Жетва пшенице је завршена, рекло би се у идеалним временским  приликама, без кишног периода при убирању усева, па су сада погледи усмерени ка сунцокрету и соји у ишчекивању да време послужи ратаре и да и жетву уљарица заврше без временских осцилација.

Крајем августа очекује се да почне жетва сунцокрета, а пољопривредни стручњаци за ту уљарицу кажу да биљци не треба кише, да ће и при високим дневним температурама издржати док не стигну жетеоци, и да се, гледајући како усев изгледа на њивама, може очекивати добар род.

Сунцокрета смо ове године посејали на 235.000 хектара, али је преоран на парцелама где је било пополава и временских непогода па сада, по подацима ”Жита Србије”, та култура покрива 220.000 хектара, колико је заузела и соја.

Прошле године је, подсећамо, сунцокрет заузео 245.000 хекара, просечан принос био је 3,1 тоне по хектару па је наша земља имала 760.000 тона.

Директор ”Жита Србије” Вукосав Саковић каже да се од ове жетве сунцокрета не очекују одступања у погледу приноса, а то значи да ћемо и ове године имати приближно исте количине тих пољопривредних култура, што је довољно за домаће потребе и за извоз.

Прошлогодишњи сунцокрет је већ продат и прерађен, али соја још није, наводи Саковић.

У погледу цене, Саковић каже да, уколико би жетва сунцокрета кренула сада, откупна цена би била као и прошлогодишња, око 30 динара за килограм.

Пољопривредник из Сенте Ференц Шоти каже да очекује да откупна цена сунцокрета буде између 35 и 40 динара јер би ратари тада могли остварити зараду.

Прошле године килограм сунцокрета на откупном месту у Сенти био је 31,5 динар, рекао је Шоти, и навео да је доста ратара ове године у сенћанском атару посејало више сунцокрета, због веће цене у односу на жито.

Нова тржишта

Наше потребе за сунцокретом се крећу између 550.000 и 560.000 тона, а количине изнад тих се извозе, предочава Саковић, и додаје да отварање тржишта Турске за сунцокретово уље не значи истовремено и да ће цена те уљарице бити виша.

Нова тржишта, додаје, само отварају могућност да ратари пре продају усев и брже добију новац.

Извор Дневник