RATARI U VRŠCU DOBILI PARCELU ZA ODLAGANJE MEHANIZACIJE

Grad Vršac je među retkima, ako ne i jedini u Srbiji, koji je ratarima obezbedio parcelu van grada, na kojoj mogu da ostavljaju traktore, kombajne i priključne mašine, kako ta teška mehanizacija više ne bi svakodnevno prolazila kroz grad.

Paorima je to u velikoj meri olakšalo rad, a smanjene su i gužve u gradskom saobraćaju, kao i nesreće u kojima učestvuju traktoristi.

Imajući u vidu da najveći broj vršačkih poljoprivrednika obrađuje njive na potezu ka graničnom prelazu sa Rumunijom, pre više od godinu dana im je upravo u tom delu, prekoputa fabrike Swisslion-Takovo, na korišćenje ustupljena parcela od jednog hektara. Uz finansijsku podršku lokalne samouprave, prostor su ogradili žicom, a angažovali su i čuvara, pa sada bez bojazni tu čuvaju svoju vrednu mehanizaciju.

– Formiranje ovog svojevrsnog ekonomskog dvorišta pokazalo se kao idealno rešenje, jer sada ne dolazi do situacija da kombajni ili traktori sa više prikolica svakodnevno koče saobraćaj na izuzetno frekventnom međunarodnom putu, pre svega, u Ulici Bore Kostića. Takođe, više nema ni priključnih mašina na ulicama, gde ih je mnogo paora držalo, jer za to nemaju mesta u dvorištima – objašnjava Zlatko Zarkula, predsednik udruženja „Vršački ratari“, na čiju inicijativu je ovaj posao i realizovan.

Sada je u planu da im Grad napravi i hidrant.

– Kada to bude urađeno, više nećemo morati da ulazimo u grad da bismo uzimali vodu za zaštitu biljaka. Dakle, nema trovanja okoline i provlačenja traktora sa pesticidima kroz ulice – dodaje Zarkula.

U saradnji sa lokalnom samoupravom, od Železnica Srbije paori su zatražili dozvolu da ponovo aktiviraju stari atarski put preko međunarodne pruge, kako bi mehanizacijom, koju drže u ovom ekonomskom dvorištu, mogli da pređu u drugi deo atara ka Plandištu, ponovo izbegavajući ulazak u grad.

Samo 2015. i 2016. godine na teritoriji Vršca poginulo je troje traktorista. To je nateralo nadležne u gradu da ovoj kategoriji vozača posvete veću pažnju. Od tada se redovno organizuju tribine i savetovanja, a ustupanjem pomenute parcele dodatno je smanjen rizik od saobraćajnih nesreća, čiji su oni učesnici. 

Izvor: novosti