РАЗГЛЕДНИЦЕ СРЕМА ЗА ЉУДЕ ВЕЛИКОГ СРЦА

Као и сваке године, током октобра Основна школа „Слободан Бајић Паја“ из Пећинаца организује Ликовну колонију, током које ученици ове образовне установе своју машту и креативност преносе не само на папир, него и на разне друге материјале погодне за осликавање. Традиционално се Ликовна колонија организује у дворишту Ловачког дома у Доњем Товарнику, али ове године, како нам је рекла Весна Маричић Луковић, наставница ликовног васпитања, због епидемиолошке ситуације и безбедности ученика, колонија је организована засебно у свакој школи.

Тема пете Ликовне колоније је „Разгледнице Срема“, а ученици су стварали своја мала уметничка дела на малим форматима – разгледницама, различитим техникама сходно вештини и сензибилитету сваког ученика. Овогодишња колонија организована је током два дана – првог дана програм је реализован у холу новог дела пећиначке средње школе, док је другог дана програм реализован у подручној школи у Доњем Товарнику.

“Иако ове године нисмо могли да угостимо ученике других школа у општини и округу, маште, талента и осмеха није недостајало. У прелепом амбијенту наше средње школе првог дана је учествовало 25 ученика наше школе, а колонији су присуствовала и два ученика Школе за специјално образовање „Антон Скала” из Старе Пазове са својом наставницом. Поред дружења ова ликовна колонија има и хуманитарни карактер. Новац од продатих радова донираћемо другарици наше школе Анђели Врачевић, ученици 5 разреда. Други дан, ликовна колонија је одржана у Доњем Товарнику, у холу школе. На колонији је учествовало 24 ученика од петог до осмог разреда, али и осам ученика нижих разреда као и четири предшколца. Наше разгледнице су доступне свим људима великог срца који желе да подрже ову нашу хуманитарну акцију и купе разгледнице” – рекла нам је наставница Весна, и додала да се разгледнице могу пронаћи у просторијама УЖ “Сунчев цвет” у Доњем Товарнику, као и на штандовима удружења жена широм наше земље.

Она додаје да колонија негује уметност сваке врсте, повезује различите предмете, негује колегијалност, а доказ је и песма инспирисана баш нашом колонијом, аутора наставнице Милице Ђурђевић. Ликовну колонију у Доњем Товарнику засладиле су чланице УЖ “Сунчев цвет” са корпом препуном топлих кифлица.

Извор: Општина Пећинци