РАЗМЕНА МЛАДИХ ПРИОРИТЕТ У САРАДЊИ РУМЕ И БЕРЗЕНБРИКА

Негујући пријатељство, које је пре две године озваничено и потписивањем Повеље о братимљењу, Рума и немачки град Берзенбрик и ове године организују традиционалне размене младих.

У наш град јуче је стигло близу 20 тинејџера из Берзенбрика, који ће се ове седмице упознати са Румом, овдашњом културом и традицијом, дружити се са својим вршњацима, код којих су и смештени. Од 2015. године сваког лета Рума угости омладину из Берзенбрика, а посредством Удружења „Градимо мостове“, задуженог за сарадњу српског и немачког града, организује се и узвратна посета.

Делегацију из Немачке данас је у Градској кући угостио Слађан Манчић, председник Општине Рума и нагласио да два града настављају да заједничким снагама граде мостове пријатељства.

„Немачка омладина која борави у нашем граду, смештена је у приватном смештају, код наше деце, како би се што боље упознали и изградили пријатељства. Многи од њих по први пут упознају, не само наш град, већ и Србију. Већ је уговорено да 22. августа 35-оро младих из Руме отпутује у узвратну посету, они ће до 1. септембра бити гости немачких вршњака. То је нешто што је и био циљ братимљења. Да се млади што више упознају, да склопе пријатељства за цео живот“, рекао је Манчић и додао да је са челним људима братског Берзенбрика било речи и да се у наредном периоду сарадња два града подигне на још виши ниво и да се организују и размене студената.

Др Жељко Драгић, председник Удружења „Градимо мостове“ истиче да су као и ранијих година румски домаћини више него срдачни и да сваке године јача пријатељство два града, на обострано задовољство.

„Овде ћемо бити пуних шест дана, поново обилазимо Руму, јер сем једног дечака, сви су овде по први пут, и желе да упознају и град и Фрушку гору и овдашње обичаје и традицију. Овде сам ја први пут са кћерком Гретом и много ми је драго што је и она ту, нека мало учи српски“, уз осмех је казао Драгић. У склопу инклузије и укључивања у друштво, у Руму су дошла и два детета из немачког Удружења особа са инвалидитетом, истакао је Драгић, и констатовао да сви у друштву морају бити равноправни.

Заменик председника Удружења „Градимо мостове“ Хари Киндт напомиње да је у претходне четири године направљен јак темељ, за кућу пријатељства коју заједнички зидају Берзенбрик и Рума.

„Кућу зидамо због деце Руме и Берзенбрика, желимо да се они боље упознају, да буду толерантни, да изграде искрено пријатељство између немачког и српског народа. Међу децом нема никаквих баријера, нема зидова. Они и овде, и код нас у Немачкој ,имају иста интересовања и зато им је било лако, да тако кажем, да пронађу заједнички језик. Није циљ да нам само у Градској кући стоји повеља о братимљењу, већ да повежемо грађане наше две општине из најразличитијих сфера, да сарадњу успоставе школе, фирме, удружења, друштва и организације, е онда све ово што смо до сада радили има смисла“, закључује Киндт.

Тринаестогодишња Изабела Вулф, по први пут је у Србији и утисци су јој више него позитивни.

„Смештена сам у једној дивној породици, где стално брину о мени и питају ме шта желим да једем, да ли сам добро спавала, да ли је све добро… Румљани су гостопримљиви и заиста ми је овде лепо. Једва чекам да наше другаре из Руме угостимо у Немачкој“, каже Изабела.

У сарадњи са Туристичком организацијом Општине Рума за госте из Немачке су ове седмице организовани излети, посете фрушкогорским манастирима, одмор и рекреација на румском базену и у излетишту Борковац.

Извор: Општина Рума