U RAZVOJ LOKALNIH SAMOUPRAVA ULOŽENO 24,46 MILIONA EVRA

Evropski progres je u Srbiji sproveo 254 projekta u 34 lokalne samouprave u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji, u koje je uloženo 24,46 miliona evra, rečeno je na predstavljanju rezultata tog programa. Evropski Progres je razvojni program koji finansiraju Evropska unija i vlade Švajcarske, a realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Od ukupno 24,6 miliona evra, 19,8 dala je EU, a 4,86 miliona evra Švajcarska. 

Na predstavljanju rezultata, 22. februara, ocenjeno je da su ti projekti doprineli jačanju konkurentnosti lokalnih ekonomija i poboljšanju poslovne i socijalne infrastrukture. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je partnerstvo Srbije sa EU mnogo više od procesa pridruživanja, pregovora, otvaranja i zatvaranja poglavlja, već da je to partnerstvo u svim oblastima. 

„Građani treba da znaju da je za strateške reforme u oblasti modernizacije i efikasnosti javne uprave, prosvete, obrazovanja, integrisanog upravljanja granicama i migracijama Srbije od EU dobila direktnu budžetsku podršku u iznosu većem od 150 miliona evra“, rekla je Brnabić. 

Istakla je da je trgovinska razmena Srbije najveća s zemljama EU, kao i da je najviše stranih direktnih investicija  iz EU, a to je i najveće tržište za srpska preduzeća. 

Brnabić je rekla da je ovo jako važan projekat koji je u saglasnosti sa onim što Vlada Srbije radi na postizanju većeg ravnomernog regionalnog razvoja. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je ovaj projekat počeo 2014. i da je ostvaren niz pozitivnih efekata u opštinama u kojima se sprovodio. 

„Otvoreno je 700 radnih mesta, a u narednih godinu do dve dana očekuje se još 850 radnih mesta“, rekla je Joksimović. 

Naglasila je da su otvorena i 94 nova preduzeća, koja su uglavnom osnovali mladi i žene. 

„Najvažnije je što su lokalne samouprave u Srbiji pokazale da umeju da koriste novac iz fondova EU“, rekla je Joksimović. 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je program doprineo poboljšanju ekonomskih uslova i života građana u lokalnim samoupravama. 

„Opštine koje su učestvovale u projektu sada su mnogo jače, mogu bolje da rade i apsorbuju sredstva EU“, rekao je on. 

Fabrici je najavio da će sledećeg meseca početi novi projekat, koji će obuhvatiti 99 opština južno od Beograda. 

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge ocenio je da je ovaj program doprineo da građani dobiju bolje javne usluge, ali i poboljšanju uslova za lokalna preduzeća i njihovu konkurentnost.

Izvor: EurActiv.rs