РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ВОЈВОДИНЕ И ГРАД ЗРЕЊАНИН НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ,У ПРИПРЕМИ НАСТУПИ НА МЕЂУНАРОДНИМ САЈМОВИМА ТОКОМ 2023. ГОДИНЕ

Градоначелници осам војвођанских градова – Новог Сада, Суботице, Сомбора, СремскеМитровице, Кикинде, Панчева, Вршца и Зрењанина потписали су новембра 2017. године споразум о сарадњи са Покрајинском владом, односно Развојном агенцијом Војводине (РАВ), којим је дефинисан заједнички наступ на међународним сајмовима и представљање потенцијала тих градова на обједињеним штандовима Републике Србије – региона Војводина.

Од тада је реализовано више таквих представљања потенцијала градова и покрајине у целини, а сарадња у тој и другим областима се наставља и у овој години, о чему је данас градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, разговарао с директором РАВ Дарком Буљешевићем и Оливером Ковачевић, директорком Сектора за промоцију РАВ. Састанку су присуствовали и помоћница градоначелника Цица Вучковић, Јован Вукановић и Оливера Радић, испред Одсека за локални економски развој Градске управе.

Сектор за промоцију Развојне агенције Војводине промовише Војводину као идеалну инвестициону локацију, све њене постојеће ресурсе и потенцијале, са циљем да је стави у фокус страним и домаћим инвеститорима и да њене вредности и потенцијали буду што боље позиционирани на великој инвестиционој мапи Европе, па и света. Говорећи о данашњем састанку, Оливера Ковачевић истакла је да сарадња између РАВ и Града Зрењанина обухвата много више од сарадње на сајмовима.
– Ту је и сарадња на инвестиционим пројектима, а заједничко учешће на сајмовима је посебан пројекат, који реализујемо годинама уназад и данас смо с градоначелником разговарали о обнови тог споразума. Наш календар за предстојећи период обухвата наступе на три сајма, од којих је најзначајнији Сајам некретнина и инвестиција “Expo Real” у Минхену – објаснила је Ковачевић и додала да се преостали сајмови односе на агробизнис сектор, а да је Град Зрењанин најактивнији када је у питању сајам инвестиција и некретнина, у октобру сваке године.

– Суштина тих заједничких наступа и излагања јесте анимирање стручне публике, с обзиром да се на овом сајму појављују искључиво потенцијални инвеститори, адвокатске канцеларије, консултанти, људи који су директно укључени у инвестиционе пројекте и као доносиоци одлука. Важна је и промоција градова, региона и држава, где на једном месту можете да разговарате с челницима највећих градова и региона, широм Европе и појединих делова света. “Expo Real” један је од три највећа глобална сајма у овом сектору. Договорили смо се с градоначелником и о наступу у овој години, који ћемо унапредити, заједнички припремати састанке и презентацију региона Војводине у целини – рекла је директорка Сектора за промоцију РАВ након данашњег састанка у Зрењанину.

Наступе на агробизнис сајмовима – један из области примарне пољопривредне производње, други из области прерађивачке индустрије – такође је оценила као значајне потенцијале с којима Развојна агенција Војводине може да се појави на светском тржишту.

Развојна агенција Војводине основана је под окриљем Покрајинске владе, са циљем да пружа подршку спровођењу развојне, пољопривредне и политике руралног развоја Војводине. Активности спроводи кроз четири сектора, а услуге реализује кроз подршку инвестицијама, програмима финансирања и едукације, подршку домаћем извозу и пословним инкубаторима.

Извор: Град Зрењанин