REAKCIJE RATARA NA NAJAVLJENE SUBVENCIJE ZA GORIVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u nedelju da će Vlada Srbije u četvrtak doneti odluku o vraćanju subvencija na gorivo za poljoprivrednike. Poljoprivrednici u Srbiji očekuju da će im najavljeno vraćanje subvencija za gorivo omogućiti da dizel dobijaju po ceni do 100 dinara po litru. 

Predstavnik udruženja Pančevački ratari Jovan Njegovan rekao je agenciji Beta da je dovoljno ukinuti akcizu na gorivo namenjeno poljoprivrednicima i omogućiti im najmanje 100 litara goriva po hektaru.

“To bi, uz redukovanu obradu, pomoglo poljoprivrednicima”, kazao je Njegovan, ali je izrazio sumnju u vezi sa najavom da će Vlada Srbije doneti odluku o subvencionisanom gorivu, jer se, kako je dodao o tome više puta pričalo u poslednje dve godine, ali bez konkretnih efekata.

On smatra da bi, ukoliko do vraćanja subvencije dođe, najbolji mehanizam za podelu goriva poljoprivrednicima bilo uvođenje specijalnih kartica, kojima bi poljoprivrednici povoljnije gorivo direktno kupovali na pumpama.

“U karitci bi trebalo da piše koliko goriva poljoprivrednik može da preuzme, u zavisnosti od veličine gazdinstva, dok bi kupovina goriva po punoj ceni uz kasniju nadoknadu države, bila lošija varijanta”, smatra Njegovan.

Predsednik UO Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovića Jakšić saglasan je da bi država trebalo da omogući da gorivo ne bude skuplje od 100 dinara po litru. “Smatramo i da bi od 60 do 100 litara subvencionisanog goriva po hektaru bilo prihvatljivo”, kazao je Jakšić za agenciju Beta.

On je ocenio da bi bilo dobro i da se pre te podele za svakog registrovanog poljoprivrednika razgraniči da li mu je poljoprivredna proizvodnja osnovna ili dodatna delatnost, i na osnovu toga utvrdi da li i koliko goriva može da dobije. Kako je naveo, na taj način bi se sprečile malverzacije i korišćenje subvencionisanog goriva za automobile.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije za sada nisu želeli da iznose više detalja o subvencionisanom gorivu.

Izvor: Beta