RECIKLAŽOM DO ČISTIJE OPŠTINE ŽABALJ

Prošle godine je u žablju osnovano udruženje građana pod nazivom „Za čistiju opštinu Žabalj“, sedište udruženja nalazi se u ulici Novosadska broj 7.

Predsednik udruženja Nemanja Ivetić upoznao nas je sa dosadašnjim aktivnostima aktivnostima, „Osnovni cilj našeg udruženja je očuvanje životne sredine, separacijom otpada koji može nakon prikupljanja da se reciklira, podizanje svesti o reciklaži i pravilnom upravljanju otpadom iz domaćinstva.Postavili smo kontejnere za prikupljanje pet ambalaže i limenki u naseljenim mestima Žabalj i Gospođinci u koje će meštani imati priliku da odlažu ovu vrstu otpada.Isti će biti odvožen u pogone za reciklažu koji se nalaze u Nemačkoj.Cilj nam je da obuhvatimo ovom akcijom i naseljena mesta Čurug i Đurđevo“.

U inostranstvu reciklaža je način življenja, otpad dobiven od domaćinstva se već decenijama razvrstava,prikuplja i reciklira.

Pravilnim upravljanjem otpadom korist je višestruka:

  1. Štednja sirovinskih resursa (svi materijali potiču iz prirode i ima ih u ograničenim količinama)
    2. Štednja energije (nema trošenja energije u primarnim procesima, kao ni u transportu koji te procese prati, a dobija se dodatna energija sagorevanjem materijala koji se ne recikliraju),
    3. Zaštita životne sredine (otpadni materijali degradiraju životni ambijent, pa se reciklažom štiti životna sredina),
    4. Otvaranje novih radnih mesta (procesi u reciklaži materijala podrazumevaju ulaganje znanja i rada, što stvara potrebu za radnim mestima).

U Srbiji se svega 3% reciklira u odnosu na potrošnju i upotrebu pet ambalaže, ostatak završava na raznim divljim deponijama i rekama koje su prepune smeća.

Pojedinci pokušavaju da reše ovaj problem spaljivanjem pet abalaže ne razmišljajući o toksičnim gasovima koji se tom prilikom stvaraju i njihovoj štetnosti po zdravlje.

Mnoge zemlje u našem okruženju odlučile su se za povraćaj novca ukoliko kupac vrati plastičnu abalažu u trgovinski lanac, oni će mu simbolično platiti za svaku flašu i nakon toga uskladištiti i poslati na reciklažu.

U Srbiji ne postoje mere koje bi pomogle ublažavanju posledica ovog globalnog problema, sve je na nama građanima, zato pomozimo ovakve i slične akcije koje se pokreću u našim sredinama.

Dovoljno je samo iskorišćenu ambalažu ubaciti u kontejner koji se nalazi skoro na svakom ćošku i time postajete aktivan učesnik u zaštiti životne sredine.

Učinimo to odmah, postanimo odgovorni za generacije koje dolaze posle nas, naš model ponašanja preuzeće i oni, nemojmo im pokazati sve ono što je loše, pošaljimo im jasnu poruku šta znači biti odgovoran prema mestu življenja.

Za vojvodjanske: M. Živković