RED TAMBURE PA RED PESME

Banatskim kolom veterana Tamburaškog orkestra Kulturnog centra Pećinci započelo je sinoć u holu ove ustanove književno veče posvećeno Sremu. U društvu proslavljenih Sremskih pesnika Radivoja Prokopljevića Proke, Milana Miće Dudića, Milana Kalajića i aforističara Boška Marinkovića, kao i Tamburaškog orkestra publika je bila u prilici da, ne samo uživa u notama koje na najlepši način pričaju svoju priču o Sremu, nego i da putem poezije doživi nekadašnji Srem, što je prema rečima direktora KC Pećinci Jovana Devrnje upravo cilj večeri.

„Tema večeri je nepresušna i to je naš Srem, onaj koga više nema, koji polako pada u zaborav ali koji živi u našim srcima, a želja nam je da putem žive reči i muzike to sećanje prenesemo na mlađe generacije. Po prvi put na književnoj večeri, pojavili su se i veterani Tamburaškog orkestra Kulturnog centra, kojima večeras pomažu gosti iz Rume i Nikinaca. Mi smo nedavno oformili tamburašku sekciju i zaista mi je drago da postoji interesovanje dece, ali možda još draže kada vidim nekadašnje članove pećinačkog tamburaškog orkestra kako prstima prelaze preko žica tambure“ – rekao je Devrnja.

Red tambure pa red pesme učinili su da veče protekne ne samo u znaku Srema, onog starog, nekadašnjeg, nego da se na trenutak oseti miris nedeljnih krofni, rumenih i masnih, sa pekmezom u sredini, a kojih se sada sa setom sećamo.