REGATA MAJKE ANGELINE DEVETI PUT OPLOVILA KUPINSKI KUT

Suncem okupana reka Sava obezbedila je danas idealne uslove da po deveti put zaplovi kupinska regata u čast srpske despotice Angeline Branković u narodu zapamćene kao Sveta Majka Angelina, koja je sa sinovima Đorđem i Jovanom, nakon pada Smedereva, od 1486. do 1502. godine stolovala u poslednjoj prestonici srpske srednjovekovne države – tvrđavi Kupinik na obodu današnjeg Kupinova.

Regata Majke Angeline, koju pod pokroviteljstvom pećinačke lokalne samouprave organizuje Turistička organizacija opštine Pećinci, jedina je regata koja zahvaljujući prirodnom meandru reke Save ima start i cilj u istom mestu – Kupinovu. Regataši su i ovoga puta krenuli sa Plandišta na 25 kilometara dugo putovanje rekom Savom po obodu Specijalnog rezervata prirode Obedska bara, a u popodnevnim časovima pristali su na ušću kanala Vok u reku Savu.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik opštine Pećinci Željko Trbović, koji je tom prilikom naglasio da Regata ove godine ima posebno izraženu ekološku crtu.

„Danas se nećemo samo družiti i zabavljati, već ćemo sa današnje Regate Majke Angeline poslati i jasnu poruku da ovu predivnu prirodu – reku Savu i Specijalni rezervat prirode Obedska bara, moramo zaštititi od daljeg zagađivanja. Jasnu poruku da ova generacija nema pravo da uništi ovo bogomdano prirodno bogatstvo i da ima obavezu da ga sačuva za generacije koje dolaze“ – izjavio je Trbović.

Turistička organizacija podelila je svim učesnicima turističku mapu reke Save i edukativni materijal o Savi, a organizovan je i Eko kviz za sve učesnike Regate.

„Stavljajući akcenat na podizanje svesti učesnika Regate, ali i šire javnosti, o značaju očuvanja reke Save, ove godine smo uveli novi sadržaj. U pitanju je Eko kviz u kojem mogu da učestvuju svi učesnici današnje manifestacije, a odgovori na postavljena pitanja mogu se pronaći u brošuri koju smo pripremili i podelili im na startu Regate. Naravno, i ovoga puta promovišemo turističke potencijale naše opštine, a posebno Kupinova koje obiluje kulturno-istorijskim spomenicima, od najstarijeg pravoslavnog hrama u Vojvodini crkve Svetog Luke i crkve Majke Angeline, preko Etno kuće porodice Putnik koja datira iz osamnaestog veka, do poslednje prestonice srpske srednjovekovne države tvrđave Kupinik“ – rekla nam je direktorka pećinačke Turističke organizacije Ljubica Bošković i podsetila da je ovogodišnju Regatu Majke Angeline podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Molitvu za dobru plovidbu očitao je kupinski mesni paroh jerej Predrag Mihajlović, a tokom petosatne plovidbe učesnici su imali priliku da uživaju u druženju i prirodnim lepotama reke Save i priobalja. Na cilju su izvučeni dobitnici nagrada u eko kvizu. Nagrađeni su: Vukica Sever, Milenko Križan, Jovan Petrović, Valentina Lozić i Milica Živković. Nagrade, ručak ili večeru po izboru dobitnika, obezbedili su restorani iz Kupinova – splav “Savski mir”, “Bonafides Kupinik” i “Šanac”, a dva kompleta majica kao utešne nagrade obezbedio je organizator manifestacije Turistička organizacija opštine Pećinci.

“Eko kviz je odlična ideja. Važno je da svi shvatimo da najveći interes da sačuvamo reku Savu od zagađenja imamo mi koji ovde živimo i koji na Savu redovno dolazimo. Zbog vrednih nagrada, koje je obezbedio organizator, vredelo je pročitati poučnu brošuru koju smo dobili na startu. Nadam se da smo svi zapamtili ponešto od onoga što je u brošuri pisali i da ćemo se ubuduće u skladu sa tim i ponašati” – izjavila je dobitnica jedne od nagrada Vukica Sever.

Na cilju je sve goste dočekao ručak, tradicionalni sremski paprikaš.

Izvor: Opštna Pećinci