РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ МЛАДИХ ОД 29. ЈУНА ДО 1. ЈУЛА У НОВОМ САДУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас на конференцији за новинаре, на којој је најављен 3. Регионални форум младих, који ће од 29. јуна до 1. јула бити одржан у Новом Саду, да је окупљање младих из земаља западног Балкана и њихов дијалог, један од предуслова за стварање заједничке европске будућности.

„За нас постоји један пут, а то је заједнички пут европске будућности и управо је на младим генерацијама, које су ослобођене предрасуда и стега прошлих времена, да се повезују и утврђују нови модели сарадње“, рекао је председник Мировић.

Истакавши да је регионална сарадња једaн од услова целокупног напредовања земаља Западног Балкана, председник Мировић је додао да очекује конкретне резултате у виду Декларације, која ће бити резултат и овогодишњег Регионалног форума младих.

„Ово окупљање значајно је и због размене искустава младих, упознавања са другим културама, као и због стицања нових знања, и због тога ће Покрајинска влада и у будућности подржавати овај форум“, казао је председник Мировић.

„Будућност Европе и западног Балкана је у међусобном договору младих генерација, које морају бити гарант мира у будућности“, рекао је потпредседник Европског покрета у Србији Алексаднар Симурдић и додао да ће овогодишњи форум окупити око 200 младих професионалаца, представника универзитета, цивилног сектора и привреде.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је том приликом да је веома значајно што млади предузимају иницијативу и одговорност у овом процесу, те додао да је поносан што је управо Нови Сад, Омладинска престоница Европе 2019. године, место тог окупљања.

„Форум постаје једна нова институција, јер сам сигурна да има будућност и да ће изнедрити нову енергију и ангажовати младе на европском путу овог региона“, рекла је Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност.