REGRES ZA GORIVO I ĐUBRIVO TRAŽI 267.957 POLJOPRIVREDNIKA

Za ovogodišnje podsticaje u biljnoj proizvodnji, koji obuhvataju regres za đubrivo i gorivo, podneto je 267.957 zahteva i treba da bude isplaćeno više od 7,5 milijardi dinara. Do sada je realizovan 263.291 zahtev. Podnošenje zahteva traje do kraja aprila, a poljoprivrednici dobijaju 4.000 dinara po hektaru i 1.200 dinara za gorivo. 

– Svaki novac poljoprivrednicima znači, bilo da su oni zadovoljni ili ne – kaže Vukosav Saković, predsednik Fonda “Žita Srbije”. – U principu, podsticaji se dobijaju na 20 hektara i ko obrađuje toliko zemlje, njemu dođe to kao neka vrsta pomoći za naftu i đubre, da bi mogli da završe setvu. To, svakako, nije nešto što može da reši sve probleme, ali daleko od toga da im ne znači. Ne bi ni bilo toliko podnetih zahteva. Onaj ko radi više od 20 hektara, može da koristi ovu pomoć samo za toliko zemlje, pa je kod njih nezadovoljstvo veće – smatra on.

Prema rečima Sakovića, poljoprivrednici privode kraju prolećnu setvu. Kiša koja je ovih dana padala širom Srbije, i te kako je pogodovala jesenjim usevima, ali i prolećnim radovima. Kako objašnjava, dosta dugo je trajao period koji se u većem delu zemlje može okarakterisati kao sušan, od jake do izrazito jake suše.

– Ozimim usevima kiša je prilično pogodovala jer je pšenica već počela da se suši – govori Saković. – Ječam, uljana repica i pšenica sada se polako oporavljaju. Uz to, ni prihrana koja je stavljena nije dala neke rezultate, jer, bez kiše, ona nije mogla dobro da se rastvori u zemlji. Neosporno je da će usevi biti mnogo bolji nego što su bili. Uz neke normalne vremenske uslove, očekujemo da pšenica dostigne petogodišnji prosek, a to je iznad četiri tone.

Što se prolećne setve tiče, gotovo svi su zasejali njive i ona je na samom kraju. Prema rečima Sakovića, na većini oranica su suncokret i kukuruz, a izvanredno je i vreme za nicanje useva, jer posle kiše nije se odmah povećala temperatura, pa će zemlja upiti dovoljno vlage, do sledećih padavina.

Otpisan dug

Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi da pokrene inicijativu da se vrati novac i onim poljoprivrednicima koji su platili đubrivo koje je isporučeno 2012. godine, kazala je Zorica Anđelković, v. d. direktora Republičke direkcije za robne rezerve.

Vlada Srbije prošle nedelje otpisala je poljoprivrednicima dug za isporučeno đubrivo 2012, u vrednosti od 91 milion dinara, zbog suše koja je bila te godine. Međutim, ima dosta poljoprivrednika koji su za tu godinu svoje obaveze izmirili.

Izvor: Novosti