REKA OD MILION LITARA MLEKA

Govedarskoj farmi Branislava Popovića iz Skorenovca kod Kovina na učinku mogu pozavideti farmeri iz najrazvijenijih agrarnih zemalja Evrope, jer postiže izuzetne rezultate u proizvodnji mleka kojom se bavi jedanaestu godinu. 

Popović je 2007. godine kupio 47 junica i već naredne isporučio 320.000 litara mleka, a prethodnih nekoliko godina dostigao je proizvodnju od preko milion litara mleka.

Farma Branislava Popovića, koji je u poslu zajedno sa dva sina, sada ima 120 muznih krava, a ovih dana sumira godišnji učinak na koji je uticala prošlogodišnja suša.

– Zbog suše u silaži kukuruza nije bilo dovoljno zrna, pa se to odrazilo na nešto slabiju mlečnost krava u ovoj godini, u periodu dok nije pristigla nova silaža – objašnjava Popović. – Zbog toga ćemo ove godine imati 160.000 litara mleka manje, ali ukupna isporuka je oko milion litara.

Pretprošle godine Popovići su oborili rekorde isporučujući dnevno u proseku 3.003 litre mleka, a prema rečima Popovića u ovoj godini taj prosek nijednom nije postignut, već je dnevna isporuka oko 2.800 litara.

– Računicu za ovu godinu još nisam sveo, ali naturalna proizvodnja mleka po kravi biće iznad 9.000 litara. Očekujem da će se u prvim mesecima 2019. godine proizvodnja vratiti na preko 3.000 litara– naglašava Popović.

Muža krava se na ovoj farmi obavlja tri puta dnevno, ujutru, u podne i uveče. Četiri puta dnevno se hrane koncentratom, jer zaslužuju da budu nagrađene za mleko koje daju. Svakoj kravi dnevno sleduje 300 grama koncentrata, hrane se još kvalitenom lucerkom i silažom, a u jesenjem periodu i repinim rezancima, precizira Popović.

Извор: Dnevnik