РЕКОНСТРУКЦИЈА ПЕТ И ПО КИЛОМЕТАРА ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ

У Кикинди је у току замена око пет и по километара водоводне мреже. Радови вредни око два милиона евра, које финансира Управа за капитална улагања АП Војводине, одвијају се у самом центру града, али и у другим улицама. Ради се о замени азбестних водоводних цеви старих и до 50 година, чија је реконструкција уско везана и за изградњу фабрике воде. На подручју града постоји око 150 километара водоводне мреже. Завршетком ових радова, у року од 500 дана, остало би још око 25 километара и тиме би Град Кикинда имао потпуно нов водоводни систем. Актуелне радове обишли су градоначелник Кикинде, Никола Лукач и Небојша Јованов, члан Градског већа задужен за комуналну инфраструктуру и ванредне ситуације.

“Замена цеви ће умногоме допринети квалитету испоруке пијаће воде, а све то прати и изградњу фабрике воде. Са ових пет и по километара у овој фази, биће замењене око четири петине комплетне водоводне мреже, тако да ћемо имати комплетно замењену мрежу и квалитетну пијаћу воду, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем наших суграђана. Поред тога, већ смо конкурисали и за средства за мини фабрике воде у Накову, Иђошу, Мокрину и Банатском Великом Селу, док ћемо наредне године предати папире и за постројења у осталим селима“, рекао је градоначелник.

Након завршетка замене цеви, следи процес њиховог испирања, како би биле спремне за употребу:

“У августу ћемо вршити испирање тог система, јер пуштање фабрике воде у рад захтева и да се цевовод испира, како би квалитет задовољио стандарде. Било је у протеклом периоду непланских искључења воде, због прикључака који нису картирани и нису у систему катастра, тако да је извођач радова имао проблем да дође до њих“, додао је Чедо Гверо, В.Д. директора ЈП “Кикинда“.
 Извор: Град Кикинда