РЕКОРДАН БРОЈ ЗАПРЕГА НА ДРУГОЈ ФИЈАКЕРИЈАДИ „ИЂОШ – 2022“

У Иђошу је, на локалном фудбалском стадиону, организована друга Фијакеријада, која је ове године окупила рекордних 76 запрега из Кикинде, Чачка, Панчева, Сомбора, Новог Сада, Београда и других већих и мањих места у Војводини. Публика је могла да погледа надметања у једнопрегу, двопрегу, у програму су учествовале посебне расе коња, млади коњи, такмичили су се у четворопрегу и вишепрегу, као и јахачи. Генерални покровитељ манифестације, коју је организовало Удружење љубитеља коња и кувара “Бистрица“, је Град Кикинда. Фијакеријаду “Иђош – 2022“ отворио је Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.
“Надам се да ће Фијакеријада у Иђошу постати традиционална и да ће сваке године бити све више учесника из наше земље, али и из иностранства. Радује ме податак да је ове године скоро дупло већи број учесника, што показује да је ова манифестација веома атрактивна. Одржавање оваквих програма од велике је важности за свако село, али и наш град, имајући у виду да се на леп начин одржава традиција коњичког спорта на северу Баната, а са друге стране, деца имају прилику да се детаљније упознају са овим спортом и тако отргну коњарство од заборава“, рекао је Тасовац.
Месна заједница Иђош и Удружење љубитеља коња и кувара “Бистрица“ припремили су велики број награда за учеснике:
“Радује ме што смо успели да доведемо више запрега него што их је било на Фијакеријади у Црепаји, која је центар коњичког спорта. То је доказ да нас други цене, а ми им дужно поштовање вратимо тако што редовно учествујемо на свим манифестацијама на којима нас позову“, додао је Душан Сивчев, председник Удружења љубитеља коња и кувара “Бистрица“ из Иђоша.

Извор: Град Кикинда