РЕКРЕАТИВНО- БИЦИКЛИСТИЧКА ВОЖЊА ДО НАКОВА ОКУПИЛА ПЕДЕСЕТАК УЧЕСНИКА

Град Кикинда, и ове године, прикључио се највећем догађају у Европи посвећеном одрживој урбаној мобилности. Тема овогодишње кампање “Европске недеље мобилности” била је мобилност без загађења за све, а активности су биле фокусиране на ограничавање коришћења аутомобила у урбаним зонама и промовисање здравог начина живота, попут бициклизма и пешачења. Активности су почеле 16. септембра кад су представници Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој уприличили презентацију здравих стилова живота и вежбања у Великом парку, уз инструкције представника удружења „Здравље на длану“. Вишедневни програм окончан је данашњом рекреативно – бициклистичком вожњом од Кикинде до граничног прелаза Наково – Лунга:

– Учешће је узело око 30 запослених у Градској управи, док се подужој бициклистичкој вожњи нашло око педесетак особа свих генерација. Мислим да смо дали добар пример и повезали спорт, здравље и промовисали значај очувања животне средине. Акценат је стављен на урбану мобилност и на то колико човек утиче на њу у својој средини – саопштила је Мирослава Крнић, секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој. До Накова и назад, Кикинђани су се возили осам километара дугачком бициклистичком стазом:

– У сарадњи с Градском управом организовали смо ову промотивну бициклистичку вожњу, у оквиру “Европске недеље мобилности”. Нажалост, због свима добро познатих епидемиолошких околности, нисмо могли да пређемо границу и наставимо до Жомбоља. Ово је само једна од активности која се реализује у склопу прекограничног пројекта унапређења повезаности Баната и интензивнијег повезивања Србије и Румуније – казао је Бранислав Милосав, руководилац Сектора за пројекте и регионални развој Регионалног центра за друштвено – економски развој Баната. Према његовим речима, преостало је да се ова бицклистичка стаза осветли соларним осветљењем и покрије безбедоносним камерама.

Извор: Град Кикинда