РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ РУСИНСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ

Овог викенда, у суботу 26. маја у Основној школи „Јован Јованович Змај” у Ђурђеву одржано је 18. Републичко такмичење из русинског језика и језичке културе.

На тамкичењу је учествовало тринаест ђака седмих и осмих разреда који русински уче у редовном школском програму и као изборни предмет. Из редовне наставе такмичило се осморо ђака – четворо из Русинског Крустура, троје из Куцуре и један из Ђурђева. Као и петоро из изборног школског програма – двоје из Новог Сада, једно из Врбаса, Куле и Бачке Тополе.

Успешним ђацима као и њиховим наставницама додељене су књиге издања Дружтва за русински језик, литературу и културу из Новог Сада које је заједно са школом домаћином организатор такимичења. Тад су додељене и дипломе са Међуокружног такмичења из русинског језика и културе које је пре месец дана одржано у ђурђевачкој школи. 

На крају су сви учесници овог значајног такмичења добили Захвалнице од организатора.

За vojvodjanske.rs : Б. Ђурђев

 

РЕПУБЛИЦНЕ ЗМАГАНЄ З РУСКОГО ЯЗИКА И ЯЗИЧНЕЙ КУЛТУРИ

Того викенду, всоботу 26. мая у Основней школи „Йован Йованович Змай” у Дюрдьове отримане 18. Републичне змаганє з руского язика и язичней култури за школярох седмих и осмих класох.

На змаганює участвовали тринацецеро школяре седмих и осмих класох котри руски язик уча у порядней школскей програми и як виборни предмет. З порядней настави змагали ше осмеро школяре – штверо з Руского Керестура, тройо з Коцура и єден з Дюрдьова. Як и пецеро з виборней настави – двойо з Нового Саду, єдно з Вербасу, Кули и Бачкей Тополї.

Успишним школяром, як и їх наставнїцом додзелєни кнїжки виданя Дружтва за руски язик, литературу и културу з Нового Саду котре вєдно зоз домашню школу орґанизовали змаганє. Теди додзелєни и дипломи з Медзиокружного змаганя з руского язика и култури котре отримане пред мешацом у тей дюрдьовскей школи.

На концу шицки учашнїки достали подзекованя од организаторох.

За войводянски.рс : Б. Дюрдєв