РЕШЕНО СТАМБЕНО ПИТАЊЕ ЗА 13 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

У Великој скупштинској сали зграде Жупаније данас су свечано уручени уговори за усељење у 13 станова купљених за избегличке породице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији Града Сомбора. Станови су купљени у оквиру потпројекта 7 Регионалног стамбеног програма (РСП) који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Догађау су присуствовали Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције, Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР у Србији, Стефан Стандстад, други секретар амбасаде Норвешке, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници  међународних и других организација и институција.

Градоначелник Сомбора  Антонио Ратковић честитао је суграђанима усељење и захвахвалио се Регионалном стамбеном програму на свој досадашњој подршци.

„Упркос дугогодишњој подршци која је кроз различите програме стамбеног збрињавања пружана нашим суграђанима – који су то постали не својом вољом, већ сплетом животних околности, интересовање је увек било вишеструко веће од онога што је било на располагању у том тренутку. Управо због тога сам неизмерно захвалан Регионалном стамбеном програму Владе Републике Србије и Комесаријата за избеглице који су потребе Сомбора препознали и уврстили нас у свој 7. потпројекат којим ће бити омогућено да још 13 породица добије свој кров над главом у коме ће се осећати и безбедно и удобно“ поручио је Ратковић.

Заменица комесара Светлана Велимировић нагласила је да је Град Сомбор, у сарадњи са Комесаријатом и донаторима, много радио на решавању егзистенцијалних проблема избеглица из ратова деведесетих којих је 1996. године у овај град дошло више од 14. 000. „Захваљујем се донаторима овог програма уз чију подршку смо у могућности да решавамо егзистенцијална питања најугроженијих људи који су у ратовима деведесетих остали без свега што су имали. Наставићемо да радимо, да се ангажујемо како би помоћ дошла до сваког коме је потребна“ рекла је Велимировић.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је првенствено донаторским средствима Европске уније, која је највећи донатор, затим Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Фондом РСП управља Банка за развој Савета Европе.

Извор: Град Сомбор