РЕСТАУРАТОРИ ПРИВОДЕ КРАЈУ ОБНОВУ ИКОНОСТАСА У ШИКЛОШУ

У српском православном храму у Шиклошу, приводе се крају радови на обнови иконостаса. У свом капиталном издању „Споменици Будимске епархије“, аутор Динко Давидов пише да је некадашња српска црква у Шиклошу страдала у пожару првих година XIX века и да је тада уништен и зидни живопис Христифора Жефаровића. Садашња, трећа по реду црква, саграђена је 1806. године.

Дуборезбарија иконостаса, проповедаоница и певница изграђени су средином XIX века у неокласицистичном маниру. Иконе на иконостасу сликао је око 1850. године непознати иконописац-занатлија.

Захваљујући финансијским средствима која је Влада Мађарске из државног буџета обезбедила Будимској епархији, обнављају се српски православни храмови и реализују бројни пројекти. Међу њима је и обнова иконостаса шиклошке српске православне цркве. Радови на рестаурацији икона отпочели су крајем прошле године и сада се приводе крају.

Будимска епархија, предвођена епископом Лукијаном, стручне радове је поверила Рестаураторском друштву „AN-UDART” и ДОО Рестауратоско-уметничком студију из Будафока. Стручну екипу коју чине Ержебет Цап и Лајош Шмитко (одговорни за украсне мотиве и позлату), као и Бела Дабронаки и Михаљ Белтеки (задужени за рестаурацију дрвета), предводе Лајош Ђери и Јанош Маселка, искусни стручњаци у овом послу.

Треба рећи да се рестаураторско-конзерваторски радови, који се обављају уз сагласност Завода за заштиту споменика и Рестаураторске коморе, нису водили и не воде само у шиклошком српском храму, него је део послова обављен у Националној галерији у Будимпешти. У главном граду Мађарске добар део радова на рестаурацији шиклошких икона урађен је током зиме – дакле, ни за време великих хладноћа није се стало и реализација пројекта текла је према плановима.

Извор: Српске недељне новине, Будимпешта