РЕТРОСПЕКТИВА ПОРТРЕТА КРАЉА ПЕТРА I У ГАЛЕРИЈИ ДК

Изложбом посвећеном 175. годишњици рођења Краља Петра I Ослободиоца аутора Хаџи Зорана Лазина, која је синоћ отворена у Галерији Дома културе, настављен је програм овогодишњих Петровданских свечаности.

Изложба представља ретроспективу свих уметничких дела којима је мотив био Петар I Карађорђевић. На великим паноима представљени су краљеви портрети које су сликали Урош Предић, браћа Шпира и Анастас Боцарић, Никола Милојевић, Арсеније Петровић, Богосав Војновић Пеликан, Милош Гвозденовић, Васа Ешкићевић, Френсис Овен Солсбери и други. Представљена је и серија поштанских маркица „Краљ Петар на бојишту 1914“, као и песме посвећене краљу ослободиоцу.

Изражавајући задовољство због прилике да у празничним данима у Србобрану организују изложбу о Краљу Петру I, Милица Зарић, в.д. директорка Дома културе Србобран, истакла је да је њен велики значај навео домаћине и аутора да договоре гостовање изложбе у свим образовним установама у општини Србобран током јесени. „Изложба коју вечерас отварамо одлична је прилика да научимо нешто ново о Краљу Петру I и једном делу наше историје“, рекла је Милица Зарић.

„Драго ми је да сам у Србобрану у данима када обележава своју славу, али и када се обележава 175. годишњица рођења Петра I Карађорђевића, српског краља за кога кажу да је био једини српски монарх кога је изабрала Народна Скупштина, који је са 71 годином пешке прешао Албанију и који се родио и умро на својој земљи. Идеја за ову изложбу стара је неколико година, а реализована је пред крај претходне, када је у целој Србији обележавано 100 година од завршетка Великог рата. Покушао сам на популаран начин да приближим лик и донекле дело Петра I Карађорђевића, изузетног човека који је, на нашу несрећу, маргинализован. Зато ми ти покушаји веома пријају, посебно овде у Србобрану, у данима обележавања важног јубилеја и данима славе“, рекао је, између осталог, Хаџи Зоран Лазин.

Вредним радом аутор поставке Хаџи Зоран Лазин створио је могућност да се на једном месту упознају чињенице и о свим спомен-обележјима с ликом краља Петра Ослободиоца, у Опленцу, Великој Плани, Рибарској Бањи, на Текеришу, у Бањи Ковиљачи, Београду, Старој Пазови, Зрењанину, Бечеју, Александрову, Липару и Велебиту код Кањиже, Бијељини, Бањалуци, Мркоњић Граду и Требињу.

Извор: Општина Србобран