РЕВИЈА МУЗИЧКИХ ТАЛЕНАТА

Полазници Студија за музичку едукацију и образовање Културног центра Пећинци и ванредни ученици Музичке школе „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици заједно са ученицима издвојеног одељења у Пећинцима које функционише у оквиру Основне музичке школе „Теодор Тоша Андрејевић“ у Руми наступили су у петак, 3. децембра, на Ревији музичких талената симболичног назива „Музиком до звезда“ у сали Културног центра.

Ревија је одржана у оквиру манифестације „Сајам културе младих на селу“ у Пећинцима која се реализује четврту годину за редом у организацији пећиначког Културног центра под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Пећинци.

Програм је отворио деветогодишњи Марко Плавшић из Пећинаца који је на клавиру извео композицију под називом „Матадор“ Џејмса Бастиена, а поред њега у првом делу програма наступили су и тринаестогодишњи Андреј Станисављевић из Пећинаца који је на тамбури извео Етиду у Х-молу Дмитрија Кабалевског, деветогодишња Милица Михајловић из Купинова која се на клавиру представила Етидом у A-молу Лудвига Шитеа и десетогодишњи Вељко Плавшић из Пећинаца који је на хармоници извео народну песму „Милица је вечерала“.

Уочи другог дела програма публика је упозната са радом Студија за музичку едукацију и образовање који при Културном центру Пећинци функционише више од четири деценије.

„На самом почетку била је то музичко-инструментална секција да би временом прерасла у данашњи студио. Сарадња са Музичком школом „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици успешно траје већ 26 година. Студио садржи различите програме и активности намењене музичкој едукацији и образовању како деце и младих, тако и одраслих. Од музичког забавишта и припремног разреда, програма основне музичке школе као што су клавир и хармоника, групног музицирања све до реализације значајнијих програма као што су „Тело као инструмент“ и „Учите заједно са вашим дететом“. Својим аутентичним наступима, полазници Студија генерацијама стварају, васпитавају и негују музичку образовну публику и тиме у великој мери утичу на подизање општег нивоа музичке културе у нашој средини, што је и мисија постојања студија“ – истиче руководилац студија и музички педагог Бранка Савић.

У овом делу програма наступили су: дванаестогодишња Мила Цветковић из Пећинаца која је на клавиру извела композицију „Тајна башта“ Пола де Сеневила, као и десетогодишњи Алекса Дражић из Пећинаца који се представио народном песмом „Еј, кад сам синоћ“ и десетогодишњи Иван Милићевић из Доњег Товарника који је на хармоници извео композицију „Палчић“ Виктора БухВостова.

Публика је уочи трећег дела програма имала прилику да се упозна и са радом издвојеног одељења у Пећинцима при румској Основној музичкој школи „Теодор Тоша Андрејевић“ које је са радом почело у септембру 2020. године у просторијама Културног центра:

„Захваљујући подршци Општине Пећинци и пећиначког Културног центра деци је омогућено стицање музичког образовања на одсецима клавир, хармоника, тамбура и од ове школске године са радом је почео и одсек гитара. Одељење у Пећицнима тренутно има близу 50 ученика. Треба напоменути да пећиначка локална самоуправа пружа велику подршку у обезбеђивању нових инструмената, па су тако недавно ученицима на располагању и две гитаре, док је збирка музичких инструмената Културног центра обогаћена и електричним клавиром и Орфовим инструментаријумом“ – истакла је наставница клавира Бранислава Трифуновић.

У самој завршници Ревије наступили су тринаестогодишњи Павле Маричић из Пећинаца који се на клавиру представио Етидом у Г-дуру Лудвига Шитеа и десетогодишњи Матеј Станисављевић из Пећинаца који је на тамбури извео композицију под називом „Подмосковске вечери“ Васила СолоВјова-Седоја, а наступили су и дванаестогодишњи Бранко Плавшић из Пећинаца и тринанестогодишњи Милош Станковић из Пећинаца који су заједно на клавиру и хармоници извели „Баладу за Аделину“ Пола де Сеневила. С обзиром да је од недавно почео са радом одсек гитаре у Пећинцима и да се ученици тек упознају са инструментом, у њихово име наступио је наставник гитаре Виктор Ђурић који је извео композицију „Фрево“ Марка Переира.

Учеснике су припремали музички педагог Бранка Савић (Студио за музичку едукацију и образовање) и наставници у издвојеном одељењу у Пећинцима ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“: наставница клавира Бранислава Трифуновић, наставници хармонике Никола Пантелић и Никола Јовановић и наставник тамбуре Дејан Ћирковић. Свим ученицима и њиховим педагозима уручене су збирке поезије, издања „Српске књиге“ из Руме, као и захвалнице и букети цвећа.

Извор: Општина Пећинци