„РОД“ И „ПУШКИН“ РАСПИСАЛИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС

У част 75. годишњице Дана победе над фашизмом Удружење српско-руског пријатељства „Род“ и Савет Удружења и Друштава српско-руског пријатељства Војводине „Пушкин“, расписали су литерарни конкурс „СВЕТ БЕЗ РАТА – ДЕЦА ГОВОРЕ“, за све ученике од петог до осмог разреда основних школа и све ученике средњих школа.

Теме литерарног конкурса за ученике основних школа:
1. „Младост је срећна јер за њу постоји будућност“ – (Николај Васиљевич Гогољ);
2. „Част се не може одузети, она се може само изгубити“ – (Антон Павлович Чехов);
3. „Ко добро чини, од њега свако још више добра очекује“ – (Иво Андрић);
4. Бивши пријатељ гори је од непријатеља – (руска пословица)

Теме литерарног конкурса за ученике средњих школа:

1. „Док год има мрака, има и сванућа“ – (Иво Андрић);
2. „Човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем“ – (Меша Селимовић)
3. „Неоспорно је да човек воли да гради и  да крчи путеве. Али зашто онда тако страсно воли и рушење и хаос?“ – (Фјодор Михалович Достојевски)
4. „Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот“ – (Иво Андрић)

Радове ће прегледати и оцењивати стручни жири којег ће именовати Управни одбор Удружења српско-руског пријатељства. Задатак жирија је да одреди победнике по категоријама и одлуке жирија су коначне и не подлежу ревизији. Радови ће бити разврстани по категоријама и узрасту учесника конкурса. Организатори литерарног конкурса не могу утицати на оцењивање и награђивање учесника конкурса.

Удружење српско-руског пријатељства „Род“ и Савет Удружења и Друштава српско-руског пријатељства Војводине „Пушкин“ ће обезбедити пригодне поклоне учесницима конкурса који буду написали најбоље радове.

Право учешћа на конкурсу имају сви ученици од петог до осмог разреда основних школа и сви ученици средњих школа. Теме литерарног конкурса могу бити обрађене у облику прозног састава (прича, есеј, писмо и слично) или у облику песме. Радови могу бити писани на српском или руском језику. Уз радове морају бити наведени име и презиме аутора, узраст, адреса пребивалишта, назив школе, име и презиме професора-ментора, електронска адреса или број телефона. Прихвата се највише по један рад за сваку понуђену тему од једног аутора. Радове је потребно доставити у електронској форми на адресу rodvrbas@gmail.com, најкасније до 30. априла 2020. године.

Извор: Општина Врбас