ROĐENDANSKA NEDELJA U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45. Taj dan obeležava se 27. januara ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja. Sve počinje 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca – događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta a uslediće niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada… 

O predstavama:

  1. januara, 19 sati

U IME GOSPODA

U podnaslovu predstave “U ime gospoda”, koju je u pozorištu „Deže Kostolanji“ režirao Andraš Urban, stoji: „Jedna brutalna politički nekorektna predstava koja govori o hrišćanstvu i islamu, ogradama i evropskoj demokratiji, muškarcima i ženama, ljubavi i strasti, ljubavi i mržnji i strašnoj mržnji…“

  1. januara, 19 sati

LILIOM

Predstavu „Liliom“ po tekstu Ferenca Molnara u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu režirao je Tibor Mesaroš. „Sve se menja. Ništa se ne menja. Sve se pretvara u ništa. Ne štedeći nikoga i ništa – pa ni sebe – Liliom živi svoj razuzdani život, izgarajući poput sveće koja gori sa obe strane. Neki mu se dive, neki su ljubomorni na njega – ali samo se najhrabriji usuđuju da ga vole, jer biva spržen svako ko mu se približi, njegova vatra ne greje nego peče – u isto vreme pročišćava i uništava. U ovoj tipičnoj „molnarovskoj“ neklasičnoj ljubavnoj drami dato je sve što ona može da pruži: ljubav kao takva. To je više nego dovoljno, možda i previše. Svidelo se to nama ili ne Liliom mora da se suoči sa surovom činjenicom da nekad moramo da zastanemo i pogledamo u sebe. Može li se to iskušenje izdržati?…“

  1. januara, 19 sati

DAMA IZ MAKSIMA

„Dama iz Maksima“ Žorža Fejdoa je muzička komedija u režiji Šandora Lasla. Premijera “Dame iz Maksima” (La Dame de chez Maxim) bila je u januaru 1899. u pariskom Théâtre des Nouveautés. Ova pikantna i brilijantna komedija od tada nalazi svoje mesto na pozorišnim repertoarima. Po tekstu je snimljen i film. Prvi put na nekoj od vojvođanskih scena ova strastvena, duhovita opereta svojom uvek aktuelnom tematikom nalazi svoje mesto i u srcima publike 21. veka.

  1. januara, 19 sati

LJUDSKI DODIR

Predstava Udruženja građana “Tara”

  1. januara, 19 sati

SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI

Ovo je predstava Reflektor teatra u režiji Minje Bogavac. Radi se o dokumentarističkoj predstavi, ali ne i biografskoj drami. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

  1. januara

Na sam rođendan, 27. januara, uoči predstave “Ode lova” biće otvorena izložba “Skriveni grad” reditelja Silarda Antala a nakon predstave, od 21 sat, nastupiće “Bakšiš bend” u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.

ODE LOVA, 19 sati

„Ode lova“ je urnebesna komedija Salaškog pozorišta, po tekstu „Dundo Maroje“ Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric. To je muzičko-plesna varijacija na najstariju jugoslovensku dramu, koju je oko jedne fontane postavio mladi rediteljski duo, kojem je ovo rediteljski prvenac. Novac, pohlepa i uopšte kretanje para praćeno raznovrsnom, skoro pa klovnovskom igrom čine srž ove duhovite predstave.

CENE KARATA

Karta za Dramsko takmičenje staje 200 dinara, za “Smrt fašizmu – o Ribarima i slobodi” karta je 1000 dinara (za grupe 500 dinara), za “Ljudski dodir” ulaz je besplatan, dok je za ostale predstave cena karte ista kao za predstave na redovnom repertoaru.