РОМСКА КУЛТУРА И ТРАДИЦИЈА ПРЕДСТАВЉЕНА ПУБЛИЦИ „КИКИНДСКОГ КУЛТУРНОГ ЛЕТА“

У оквиру “Кикиндског културног лета“, у дворишту Курије, Удружење грађана “Ромски облак маште“, у сарадњи са Удружењем “Ки рота“, организовало је програм на тему ромске културе и традиције. Програм који је обиловао песмом и игром припремило је више од 500 чланова, колико данас поменуто удружење окупља Рома свих узрасних категорија. Манифестацији су присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач, начелник Севернобанатског округа, Мирослав Дучић, члан Градског већа, Драган Пецарски, као и представници других јавних установа.

“Била је ово одлична прилика да се ромска популација у нашем граду представи на најбољи начин. Захваљујући великом труду и раду, сваке године показују колико им је стало да се укључе у друштво. Граду Кикинди врло је важно да економски помогне Ромима, али и пружи подршку у образовању, здравству, као и у другим областима нашег друштва“, рекао је градоначелник.

Захваљујући Граду Кикинди омогућено је да се по други пут публици прикаже део ромске традиције и културе:

“Сматрам да је то веома важно јер је то један од најбољих начина да се интегришемо у друштво, а опште је познато да су Роми одлични играчи, тако да је ово била лепа прилика да Кикинђани уживају у нашем програму“, истакао је Жељко Раду, председник Удружења грађана “Ромски облак маште“.

Удружење “Ромски облак маште“ данас има више од 500 чланова:

“Ово је одлична прилика да чланови удружења прикажу оно што су припремали током целе године, а посебно ме радује активан рад са младима који и јесу чувари културног наслеђа које треба да пренесу на следеће генерације које долазе“, напоменула је Љиљана Михајловић, директорка Покрајинске канцеларије за инклузију Рома.

Интеграција Рома и даље је приоритет:

“Врло је важно што се у Кикинди представља култура и традиција националних мањина. То је богатство Војводине јер се и водимо паролом да упознамо друге да би се боље разумели. Град Кикинда пружа несебичну помоћ за развој ромске националне заједнице. Кикинда је град у ком највећи број ромске деце учи ромски језик као изборни предмет“, подсетила је Јелена Јовановић, покрајинска посланица.

Извор: Град Кикинда