ROMSKI ETNO FESTIVAL− PREDSTAVLJANJE ROMSKE TRADICIJE RROMANO ETHO FESTIVALI – SIKAVIPE RROMANE TRADICIJAKO

Novosadski Štrand je danas bio mesto predstavljanja romske kulture, tradicije i običaja. Romski etno festival koji je po prvi put organizovan u Vojvodini, okupio je različite ljude i povezao ih zahvaljujući raznovrsnim sadržajima. Redakcija Vojvođanskih vesti sa geografskim poreklom prisustvovala je festivalu, isprobavala tradicionalna jela romske kuhinje i uživala u muzici.

Na takmičenje u kuvanju gulaša, jedan od učesnika došao je sa svojom ekipom iz Obrovca kod Bačke Palanke. Ovaj kuliranski stručnjak, koji je osvojio dosta nagrada upravo u spremanju različitih jela, kaže da je najjači u spremanju ribe i našoj redakciji otkriva deo recepta paprikaša koji sprema.

„Danas spremamo mešani paprikaš, na naš romski način. Inače, sastoji se od dve vrste mesa i malo papaka. Znači junetina, svinjetina i malo repova, to su naše tajne. U ekipi nas ima dvadeset troje i očekujemo dolazak gostiju“, govori nam Petar mešajući paprikaš.

Tradicionalne igre romskih folklora iz Srema, Apatina, Tornjoša, Zejačara i Banata,  donele su neku novu energiju, a kasnije je počela živa muzika, te je narod igrao i pevao, a veselje je bilo u punom jeku.

Organizatorka festivala Slađana Vulin iz Udruženja „Bela Romkinja” ,  kaže da joj je jako drago što su se svi sakupili kako bi prikazali deo svoje kulture i tradicije.

„Ovde se održava takmičenje u kuvanju gulaša na neke starinske načine. Imamo i prikaz starih romskih jela, čak iz Zaječara su došli da bi ih prikazali. Imamo raznih pita, pogača, zeljanica i jela spremana iz nekih starih recepata naših baka. Tu je i bogat kulturno-umetnički program Roma iz Zaječara, kao i naših Roma iz Apatina. Jako nam je drago da je ovde veselo. Trudimo se da očuvamo našu tradiciju i trudićemo se da organizujemo više manifestacija ovakvog tipa, kako bismo druge narode upoznali sa našom tradicijom“, izjavila je Slađana Vulin.

Pored spremanja gulaša i raznovrsnog kulturno-umetničkog programa, bilo je i aktivnosti za decu od 10 do 14 godina, koja su igrala turnir u malom fudbalu. Festival je organizovan po prvi put, a redakcija Vojvođanskih vesti sa geografskim poreklom se nada da će u budućnosti prisustvovati mnoštvu ovakvih događaja.

Za vojvodjanske.rs : Aleksandra Mišković

Novosadsko štrando ađes sas than pe savo sikadape e rromani kultura, tradicija thaj običajujra. Rromano festivali savo po jekhto drom inćardilo ande Vojvodina, ćida averčhande manuša thaj panglalen pire averčhande inćardimasa. Redakcija Vojvođanske nevimatengo e gografske poreklosa sas po festivali, zumadine tradicijake habenata andar rromani kiravni thaj ašundine šukripe rromane bašalimasko.

Po takmičenje ando kiravipe, jekh katar kiravne avilo pire manušenca andar o Obrovco ke Bačko Palanka. Kava kiravno, savo lija but nagrade ando kiravipe ande averčhande habenata, mothol kaj si majlačho ande kiravipe mačhesko thaj amare redakcijake mothoda o garadite sa so čhuta ando paprikaši.

„Ađes kiravas hamime paprikaši, pe amaro rromano varo. Čholpes duj vrste mas taj cara papkujra. Gurvano, balano thaj cara pojra, kodova si amaro garadipe e habesko. Amen avilam biš thaj trin džene thaj ažućaras maj te aven“, mothoda anenđe o Petar sar hamol ando paprikaši.

Tradicijake khelimata rromane folklorujra andar o Sremo, Apatin, Tornjoš, Zaječar thaj Banato, andine nevi energija, a sas vi džudo bašalipe, a o khelipe thaj o bašalipe sas sa trujal.

„Kate si o takmičenje ando kiravipe paprikašeski po purano varo. Simen vi sikavipe purane habengo, avile čak andar o Zaječar te sikaven len. Si men averčhande pite, bokolja, čarajle thaj purane habenata amare mamijenge. Khate si vi barvalo kulturno-umetničko programo Rromengo andar o Zaječar, sar vi amare Rromengo andar o Apatin. But si mege drago kaj si kate veselo. Kerasa te lundžaras amari tradicija thaj kerasa majbut kasave manifestacije, ar averenge sikavas amari tradicija“, mothoda amenge e Slađana Vulin.

Pašo kiravipe paprikašesko thaj kulturno-umetničko programo, sas vareso vi pala e čhavorra katar 10 džike 14 brš, save kheldine turniri ando cikno fudbal. Festivali inćardilo po jekhto drom, a e redakcija Vojvođanske nevimatengo e gografske poreklosa nadil pes kaj avela pe but kasave kidimata.

Pala vojvođanske.rs : Aleksandra Nikolić