ROMSKO NASELJE U DERONJAMA NAJZAD SPREMNO ZA LEGALIZACIJU

Naselje Čerga u Deronjama kod Odžaka, uz pomoć EU, dobilo je komunalnu infrastrukturu kojom su poboljšani uslovi života 32 romske porodice sa više od stotinu članova, navode današnje Novosti online. Žiteljima je prošle nedelje predato na upotrebu 432 metra asfaltnog puta, 515 metara vodovodne mreže i javna rasveta u dužini od 210 metara. Radovi su koštali 160.000 evra.

Asfaltni put je omogućio bolji pristup naselju, kojem ranije, zbog blata, nisu mogla da priđu vozila Hitne pomoći, policije, CK ili Centra za socijalni rad. Put je olakšao i odlazak dece u školu.

Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja u opštini Odžaci, napominje da će novoizgrađeni put doprineti i da se u Čergi obavi parcelacija zemljišta, za šta je pripremljen urbanistički projekat.

Čitavo naselje je dosad vođeno kao jedna građevinska parcela, a sad će svako domaćinstvo moći da ozakoni svoj posed.

Uz to će biti moguće i proširenje naselja. U Čergi bi moglo da se uredi bar još 10 placeva za izgradnju kuća – naglasio je Đurić.

Novom komunalnom infrastrukturom stvoreni su uslovi da Čerga, kao podstandardno romsko naselje, bude legalizovana i obuhvaćena planom detaljne regulacije, koji će biti urađen u saradnji sa OEBS.

Izvor: Novosti