„РОМСКО ВЕЧЕ“ НА ГРАДСКОМ ТРГУ

У оквиру манифестације „Културно лето“ синоћ је на Градском тргу одржано Ромско вече.

Ово је друга година да се одржава манифестација Ромско вече и гледаћемо да то постане и традиција и да годинама траје, изјавио је начелник Општинске управе општине Рума, Душан Љубишић.

„Општина Рума се врло одговорно опходи према припадницима ромске националне заједнице, буџетским средствима којима располажемо, посебно оне социјалне програме, али и оне друге ствари које радимо, представници ромске националне заједнице су укључени и те како у нашој општини, основци и средњошколци се додатно стипендирају из буџета. Приступили смо изради новог Локалног акционог плана за Роме, пошто је стари истекао и тим ЛАП-ом ћемо добити нове смернице шта и како треба да радимо у будућности и како да припадници ромске заједнице заправо буду у бољем и повлашћенијем положају, то је оно на чему радимо и то је она позитивна дискриминација и чему наша Општина тежи“, рекао је Душан Љубишић. 

Јелена Јовановић, покрајинска посланица сматра да Општина Рума може да представља идентификациони модел другим општинама. 

„Постоје различити програми које Општина Рума реализује када је у питању опште побољшање положаја Рома, велики допринос је у образовању, самозапошљавању и запошљавању, очувању  културе и традиције што данас видимо. У будућности ће се радити на ономе што је велик проблем, а то је насеље Рупе. Управо се припрема нови Локални акциони план,  Општина Рума  је аплицирања на конкурсу надлежног покрајинског секретаријата за социјалну политику,  како би се израдио нов ЛАП, где је управо акценат на становању. Сада је усвојена нова стратегија за побољшање положаја Рома и Ромкиња, ревидира се тамо где их има, сада Општина Рума треба да усвоји нов план, образовање је оно што је кључно и нама као ромској заједници  то је најважнији пут да изађемо из зачараног круга беде и сиромаштва. Позитивно у Општини Рума је то да има преко 50 средњошколаца, то је огроман број, који је до пре пар година био далеко мањи. Наравно тај број треба да буде далеко већи“, изјавила је Јелена Јовановић.

У оквиру Културног лета Роми су се други пут окупили да покажу своју културу и традицију, рекла је Данијела Тадић, координаторка у Удружењу Рома Рума.

„Опште је познато да Роми имају карактеристичну игру, а да су нашу музику користили и наши и страни музичари као инспирацију за неке нове мелодије. После официјелног дела имамо и велику журку на теренима на Брегу коју одржавамо већ шест година. Захвалила бих се Општини Рума јер показује велику подршку Ромима, не само ове вечери већ и у вези са најразличитијим пројектима.  Један од њих је и образовање Рома што је за мој народ најбитније. Општина издваја значајна средства за сваког ђака средње школе за стипендије, које су само један мали стимуланс за даље школовање. Захваљујем се Гимназијуму који нам је уступио просторије, што је показатељ да у Руми нема дискриминације и да смо добродошли. Удружење Рома Руме постоји 15 година , циљеви су повезивање са институцијама, истраживање права Рома. Повезани смо са многим установама, имамо здравствене медијаторке, асистенте, који су сви запослени удружењу. Ту смо за сва питања у вези са становањем, образовањем, здравством, ту смо за сваку помоћ која је Ромима потребна. За сваки проблем могу да се обрате нама. а ми даље надлежним институцијама“, изјавила је Данијела Тадић.

Алиса Шаин, заменица председника Националног савета Рома је такође синоћ посетила Ромско вече у Руми.

„Ми као Национални савет подржавамо сва ромска удружења која конкуришу на нашим конкурсима за овакве догађаје и подржали смо и овај данашњи догађај. Изузетно је важно што Рума ово организује по други пут. Мислим да је важно не само да ми славимо унутар наше заједнице него да и други људи могу да нас виде и да прихвате и ту културу различитости и све богатство које ми као земља имамо. Дивна прилика да на овај начин посетим Руму“, изјавила је Алиса Шаин.

Две декаде су за нама и негде највише резултата имамо у области образовања, изјавила је овом приликом Љиљана Михајловић, директорка Покрајинске канцеларије за инклузију Рома. „Оно на чему морамо у даљем периоду радити је да иза себе имамо генерацију високобразованих Рома и Ромкиња и да им сада помогнемо да се запосле и да радимо на запошљавању те деце коју смо школовали. Не стајемо на томе, ту су и афирмативне мере државе за упис у средње школе, на факултете, стипендије“, рекла је Љиљана Михајловић.

Званично у румској општини по задњем попису има 1700 Рома, по подацима Удружења Рома Рума тај број је око 2500.

Извор: Општина Рума