РУБЕНОВ КРУГ – НОВА СТАЗА ЗА ШЕТЊУ ПО ФРУШКОЈ

Многи планинари и шетачи су током ове године приметили нове табле и ознаке на Фрушкој гори. У питању је жута тачка унутар белог круга – од милоште прозвана јаје на око. Такође се појављује и у форми линија са средишном жутом цртом. Стаза ове маркације је кружна, дужине 6,6 км а ознаке изузетно густо постављене да их шетачи не могу изгубити из вида. Планирано званично пуштање стазе је предвиђено за април 2021. уколико дозволи ситуација, мада су многи већ прошетали њоме. Тренутно је мало блатњаво и клизаво на спусту према јужном делу али ће бити прелепо у другим временским приликама.

Стаза је маркирана у част Рубена Дајча рођеног 1947. у Новом Саду, у једној од малобројних преживелих јеврејских породица а преминулог крајем 2019. Недуго након смрти уследила је иницијатива од стране Ротари клуба чији је Рубен био члан да се једна стаза маркира у част овог угледног пословног човека, љубитеља природе и хуманисте. Рубен је био члан ПД „Занатлија”, са породицом је организовао многа спортска и едукативна пешачења, маркирао је стазе за Фрушкогорски маратон и помагао где је требало.

Стаза није сасвим нова, направљена је делом постојеће маратонске стазе до Пензионерског извора и делом старе црвене стазе до Моринтова. Код Витиног врела је идеално направити предах. Маркација има и једну атракцију, налази се на кациги изгубљеној у шуми пре много година.

Осмишљен је и један видиковац код Гребенског пута недалеко Метеоролошке станице Краљева столица. Предвиђено време за обилазак стазе је 2 сата и 15 минута, има неколико успона који нису озбиљни. Стаза је класификована као лакша рекреативна пешачка, ознаке су у оба смера. Уколико се на стазу креће са окретнице на Поповици, потребно је додати по 5 км до стазе (пута Ириг–Змајевац) и од стазе, а за породице је можда најзгодније да шетњу започну од Иришког венца и старе пулмолошке болнице.

Колико посла има у прављењу стазе и ко је све дао допринос у „Рубеновом кругу”, корисници Фб могу погледати на линку једног од заслужних активиста Синише Петрова: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1092330377877775&id=100013024682366

Пошто смо на излетишту код Метео станице приметили отпад, подсећамо да је неопходно своје смеће увек понети са собом, те да не треба брати и уништавати ништа из природе. Зимзелена биљка са црвеном бобицом – коштрика (веприна), иако атрактивна, нарочито кад падне снег – заправо је заштићена биљна врста.

Текст и фото: В. Раонић;