РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ СРБОБРАН НА ДАНУ ГРАДА ОРОШХАЗЕ

Радивој Дебељачки, председник Општине, Милица Зарић, заменица председника, те чланови Општинског већа Беата Фодор Сабадош и Кристијан Кочиш, присуствовали су обележавању Дана града Орошхазе, са којим се већ низ година негују дубоки пријатељски односи.

Свечаност у братском мађарском граду организована је 24. априла у знак сећања на исти датум 1744. године, када су евангелисти из Зомбе по други пут након турске окупације настанили ову пустару и почели да обрађују земљу, граде прве куће и евангелистичку цркву. Тај дан се сматра даном оснивања Орошхазе и свечано се обележава на Тргу Ђера Вилмоша, испред евангелистичке цркве. Ове године обележена је 279. годишњица овог важног тренутка за све житеље Орошхазе.

„Обележавање најзначајнијих датума у историјама наших градова, Србобрана и Орошхазе, постало је незамисливо без наизменичних позива и присуства представника побратимљених места. И ове године били смо део свечаности у Орошхази и још једном смо, како смо већ навикли, дочекани као прави пријатељи. Наши односи изграђени су на чврстом темељу, сарађујемо на пољу културе, образовања, спорта, редовно размењујемо све врсте искустава, што може бити веома драгоцено, али и разматрамо како да ти односи буду још интензивнији. Такође, наши ученици бораве у Орошхази, а ученици из Орошхазе у Одмаралишту у Сутомору, што даје један посебан квалитет односима два братска града. Верујем да има простора да се повежемо још снажније, посебно у светлу истинских пријатељских односа Србије и Мађарске, које успешно граде Александар Вучић, председник Србије, и Виктор Орбан, премијер Мађарске“, рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран по повратку из Орошхазе. 

Извор: Општина Србобран