РУКОВОДСТВО ОПШТИНЕ СРБОБРАН НА СВЕЧАНОСТИ У ОРОШХАЗИ

Председник општине Србобран Радивој Парошки, заједно са члановима Општинског већа Ифју Золтаном и Сабадош Фодор Беатом, присуствовао је свечаностима у братском мађарском граду Орошхаза, које су организоване поводом 275. годишњице од доласка првих житеља на ову територију Мађарске. Свечаност је организована 24. априла у знак сећања на исти датум 1744. године, када су евангелисти из Зомбе по други пут након турске окупације настанили ову пустару и почели да обрађују земљу, граде прве куће и евангелистичку цркву. Тај дан се сматра даном оснивања Орошхазе и свечано се обележава на Тргу Ђера Вилмоша, испред евангелистичке цркве.

Након празничног протокола, на платоу испред цркве, градоначелник Золтан Давид и бивши градоначелник Бела Немет су свечано открили бронзано црквено звоно, које стоји на сталку од специјалног кречног камена, а дело је вајара Габора Банфи. Звоно се тада и први пут огласио, и како је речено, звук звона стално треба да подсећа на мир божији.

Након откривања звоника, програм се наставио доделом признања и повеља најистакнутијим предузетницима, културним и просветним радницима, спортистима, радницима јавног живота, као и здравственим радницима.

Свечаности су присуствовали представници четири збратимљена града Орошхазе, међу њима и општине Србобран.

„‘Присуствовали смо свечаности обележавање Дана града Орошхаза, наше пријатељске, побратимске општине из Републике Мађарске. То је била једна скромна али веома лепа манифестација посвећена прецима који су пре 275 година дошли на простор садашње Орошхазе и формирали насеље, које је касније израсло у већи а сада у развијен и модеран град. Тим поводом откривен је и споменик који подсећа и симболизује време доласка. У Орошхази смо увек лепо примљени, и наши сусрети сваки пут доносе нешто ново у продубљивању наших односа и међусобне сарадње. Тако смо, иако су били слављенички дани, разговарали и о модалитетма размене ученика. Поред већ разрађеног система размене, односно боравка наше деце у Орошхази и деце из Орошхазе у Сутомору, договорили смо да ће од ове године наша деца боравити у две смене у летовалишту у Орошхази. То могу бити ученици као до сада, али и наши млади спортисти који ће тамо обавити и део спортских припрема. Изражавам своје задовољство чврстим и свестраним односима између две општине који се огледају у културној, просветној, туристичко и спортској сарадњи, а што је од веома великог значаја не само за нашу, мађарску заједницу, него за све грађане општине Србобран“, изјавио је након посете Мађарској председник општине Парошки.

Извор: Општина Србобран