РУМА ДОМАЋИН 27. САЛОНА УРБАНИЗМА

У Културном центру „Брана Црнчевић“ јуче је одржана седница председништва урбаниста Србије. Реч је о традиционалној седници која претходи Салону урбанизма, који се ове године одржава у Руми, од 8. до 13. новембра.

Уз Летњу школу урбанизма, Салон урбанизма је највећа манифестација коју организује Удружења урбаниста Србије.

„Сваке године на 8. новембар – Светски дан урбаниста, на једном месту окупљају се колеге из Србије, али и из околних земаља. И овог пута у Руми биће прилике за размену искустава, уприличиће се изложба урбанистичких радова, а биће и награђени најбољи радови у десетак категорија. Рума је циљано изабрана за домаћина 27. Салона урбаниста, јер се интензивно развија и има доста посла за урбанисте“, рекао је др Александар Јевтић председник Удружења урбаниста Србија.

Директорка румског Јавног урбанистичког предузећа „План“ Милка Павловић, напомиње да је одлуком да се Салон урбанизма ове године одржи у нашем граду, Руми указана велика част, али и да ће се у организацију укључити и Министарство грађевине и Инжењерска комора Србије.

„Надам се да ће ове године бити лепо у Руми, јер ми као Сремци смо се показали као изванредни домаћини. Велике инвестиције су стигле у наш град и показало се да је Рума један од водећих градова у Србији по развоју“, казала је Милка Павловић.

Рума баштини богату урбанистичку традицију, истиче председник СО Рума Стеван Ковачевић и додаје да је ЈУП „План“ значајан ослонац у раду локалне самоуправе.

„Мислим да ће за Руму овај Салон бити не само значајан за стручну, него и за ширу културну јавност. За нас који учествујемо у доношењу политичких одлука ова тема је важна због тога што је то један вид праћења урбанистичких тековина и сазнања што је услов за израду Стратегије одрживог економског развоја. Морам напоменути да имамо и значајан ослонац у ЈУП „План“ када су у питању сви наши развојни пројекти. То је предузеће без којег се не може завршити било који инвестициони пројекат. Добро је што смо наше предузеће формирали тако да брзо реагује, прати наше потребе, захтеве инвеститора и у том смислу је значајан ослонац у нашим развојним пројектима“, изјавио је Ковачевић.

Извор: Општина Рума