РУМА: ОБЕЋАЊЕ ИСПУЊЕНО – БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ СТИГЛИ У РУМСКЕ ШКОЛЕ

Ми смо по много чему први у Србији, по много чему добром јединствени. То је вероватно случај и са бесплатним уџбеницима које смо обезбедили за све наше основце. Трудићемо се да и са новим потезима, које будемо вукли у овом новом мандату који нам је поверен, будемо пионири у Србији по много чему и по уџбеницима и по вртићима и по инвестицијама и по свему ономе што ће на неки начин олакшати и побољшати живот наших грађана“, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић, поводом испоруке првог контигента бесплатних уџбеника румским школама.

Данас су уџбеници допремљени у четири градске школе, а већ сутра креће достава и сеоским школама и подручним одељењима. Општина је за набавку уџбеника издвојила 32.233.000 динара, подсетио је председник Манчић, и нагласио да је купљено 3.029 комплета књига, а да ће Министарство просвете за румске школе обезбедити још 615. комплета.

Свих 3.644 основца ће имати бесплатне уџбенике. Верујем да смо на тај начин у великој мери помогли многим родитељима који су до сада сами куповали књиге. Показали смо да оно што обећамо можемо да испунимо, показали смо да смо озбиљни у својим намерама, социјалну политику коју водимо, ту мислим и на бесплатан вртић и бесплатне уџбенике прошле године за прваке ове године за све основце, планирамо да догодине то проширимо и на средњошколце, видећемо да ли је то могуће и да ли је изводљиво. Оно што је најбитније је да ће сва деца на територији наше општине пред почетак нове школске године, у каквим год условима да се настава одвија, добити уџбенике које смо обезбедили за све њих“, поручио је Манчић.

Ово није први пут да Општина излази у сусрет и да помаже школама, напомиње председница Актива директора и директорка ОШ „Змај Јова Јовановић“ Жаклина Неговановић.

„Реакције су више него позитивне, ова помоћ значи много за породични буџет. Књиге су стигле, спремно ћемо дочекати нову школску годину. Што се тиче наставе свака школа је посебан организам и она спрам својих капацитета и спрам тога колико има ученика је организовала начин наставе, али смо сви испоштовали препоруке Министарства која смо добили и тако ће све школе 31. августа примити своје прваке и петаке у одређеном термину и са њима ће договорити даље, млађи ће се упознати са учитељицама, старији са одељенским старешинама и начином рада који ће бити у школи. Све школе румске општинe на својим сајтовима су објавиле, ако нису до сада објавиће до понедељка, начин како се похађа настава и у које групе ученици иду, да буду обавештени и родитељи и ђаци“, рекла је Жаклина Неговановић.

Шефица Одељења за друштвене делатности Бобана Малетић је изразила задовољство, јер књиге стижу у школе пре почетка школске године.

„Хтела бих да кажем са поносом да је ово изузетно велик посао који је започет још у априлу месецу ове године. Посао је између службе јавних набавки, свих основних школа и нас испред Одељења за друштвене делтаности. Нисмо имали од кога да прегледамо, нисмо имали са ким да се консултујемо, једини смо у земљи који смо урадили овако комплексну јавну набавку за коју је планирано 33,5 милиона, вредност са ПДВ-ом је 32.233.000 скоро све је и потрошено, биће можда неког малог анексирања пошто у августу увек долази до неког ванредног уписа или преселења из неких других општина и слично“, казала је Бобана Малетић.

Извор: Општина Рума